Hoppa till innehåll

IMF ställer in sin planerade artikel IV-resa till Ryssland – finansminister Purra: ”Det lönade sig att reagera”

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.9.2024 12.27 | Publicerad på svenska 19.9.2024 kl. 15.53
Pressmeddelande

Internationella valutafonden IMF avstår från sin plan att göra en konsultationsresa till Ryssland. I den internationella pressen har flera europeiska finansministrars ställningstagande uppgetts som orsak.

Finansminister Riikka Purra berättade i sitt pressmeddelande förra veckan: "Vi har tillsammans med de övriga medlemmarna i de nordiska och baltiska ländernas valkrets och Polen skrivit ett brev till IMF:s verkställande direktör Kristalina Georgieva. Så länge som Ryssland fortsätter sitt olagliga anfallskrig mot Ukraina bör internationella institutioner, såsom IMF, inte återupprätta normala kontakter med Ryssland.”

Det skulle enligt minister Purra ha varit oerhört om IMF genom sin verksamhet normaliserade Rysslands ställning i det internationella samfundet. Det är enligt minister Purra viktigt att IMF inte planerar dessa slags kontakter med Ryssland så länge som anfallskriget mot Ukraina fortsätter. Det bästa sättet för Ryssland att få ordning på sin ekonomi är att stoppa kriget i Ukraina.
Den planerade konsultationsresan skulle ha varit den första sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina 2022. Den senaste artikel IV -granskningen i Ryssland gjordes 2019. Nästa granskning har enligt Enligt Financial Times nu flyttats ”bortom obestämd tid”.

”Det lönade sig att reagera. IMF drar sig tillbaka i fråga om Ryssland”, konstaterar minister Purra. 

Internationella valutafonden (eng. International Monetary Fund, IMF) är Världsbankens systerorganisation som har till uppgift att främja medlemsländernas ekonomiska utveckling och stabiliteten på finansmarknaden. IMF följer den ekonomiska utvecklingen i sina medlemsländer genom att genomföra konsultationer i medlemsländerna i enlighet den fjärde avtalsartikeln. Dessa konsultationer görs i allmänhet årligen. Utöver den bilaterala uppföljningen spelar uppföljningen av världsekonomins utveckling en central roll i IMF:s verksamhet.

IMF har 190 medlemsländer. Finlands andel av kapitalet är 0,5%.

Finansminister Purra deltar i IMF:s årsmöte i Washington D.C. i oktober.

Mer information:
Leena Mörttinen, understatssekreterare, tfn 050 521 7269, leena.morttinen(at)gov.fi
Tuuli Juurikkala, finansråd, tfn 050300 6720, tuuli.juurikkala(at)gov.fi

Finanspolitiken