Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Lagändringar effektiviserar informationsutbytet för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.04
Pressmeddelande

Myndigheterna kan i fortsättningen utbyta information på ett bättre sätt i sitt arbete för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Regeringen föreslår lagändringar som förbättrar tillgången till information i det förebyggande arbetet och stärker den nationella säkerheten.

”När olika aktörer kan utbyta information effektivt, kan vi förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism – och därigenom även annan brottslighet. Det finns ett samband mellan penningtvätt och till exempel narkotika- och ekonomisk brottslighet”, säger näringsminister Wille Rydman.

Propositionen främjar regeringsprogrammets föresats om att öka den nationella säkerheten. I regeringsprogrammet har regeringen förbundit sig att bland annat undanröja hinder för informationsutbyte inom brottsbekämpning.

Ändringar i utlämnandet och erhållandet av information

Regeringen föreslår lagändringar som bland annat

  • säkerställer korrekta, aktuella och datasäkra registeruppgifter om verkliga förmånstagare
  • ger centralen för utredning av penningtvätt utvidgad rätt att lämna ut uppgifter ur registret för övervakning av penningtvätt i enlighet med kreditinstitutsdirektivet
  • effektiviserar skyddspolisens tillgång till information i syfte att trygga den nationella säkerheten.

Finland uppfyller sina internationella förpliktelser

Genom ändringarna säkerställs att Finland fullgör sina internationella förpliktelser när det gäller att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism. Finland har förbundit sig att bland annat till att organisera myndighetssamarbetet så att bestämmelserna om informationsutbyte inte hindrar bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism.

Propositionen är baserad på en arbetsgrupps slutrapport, som blev färdig i juni i fjol. Efter det finslipade finansministeriet propositionen som tjänsteuppdrag i nära samarbete med justitieministeriet, inrikesministeriet och arbets- och näringsministeriet.

Regeringen lämnade propositionen till riksdagen torsdagen den 10 oktober. Lagändringarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

Mer information:
Elisa Luovula, specialsakkunnig, tfn 02955 30242, elise.luovula(a)gov.fi
Lars Aikala, ministerns specialmedarbetare, tfn 02950 47330, lars.aikala(at)gov.fi

En trygg och kristålig rättsstat Finansmarknaderna