Hoppa till innehåll

Ny publikation hjälper organisationer inom den offentliga förvaltningen att övergå till molntjänster

finansministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2024 12.31
Pressmeddelande
En byggnad och himmel

Cirrus-projektet, som finansieras och styrs av finansministeriet, har gett ut en teknisk guide som är till stor nytta för de organisationer inom den offentliga förvaltningen som planerar att införa eller som redan använder molntjänster. DigiFinland har svarat för det praktiska genomförandet av projektet.

Målet med cirrus-projektet är att påskynda den offentliga förvaltningens övergång till molntjänster. Det producerar avtalsvillkor inom dataskyddet och tekniska lösningar som hjälper att minska risker i anslutning till dataskyddet. En annan avsikt är att skapa sådana verksamhetsmodeller för molntjänster som samordnats med den offentliga förvaltningens krav. EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) och de nationella dataskyddsbestämmelserna har beaktats i projektet så att alla resultat ska kunna utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt.

Den tekniska guiden lämpar sig för olika färdighetsnivåer

Den guide (s.k. tekniska sammandraget) som nu publicerats är en del av detta arbete. Sammandraget fokuserar på ibruktagandet och hanteringen av offentliga molntjänster så att dataskydd och informationssäkerhet iakttas. Det riktar sig i första hand till organisationer som planerar att införa eller redan använder molntjänster och till sakkunniga som arbetar med frågorna. Guiden lämpar sig såväl för nybörjare som för erfarna aktörer.

Guiden är en tydlig och aktuell informationskälla för organisationerna om molntjänsternas informationssäkerhet, möjligheter, risker och bästa praxis. Det beskriver också de viktigaste tekniska lösningarna och processerna samt olika plattformars datasäkerhetsarkitekturer. 

Tillsammans med guiden har man samtidigt publicerat en beskrivning av användningsfall som avsetts för datasäkerhetsexperter. Det är ett praktiskt och åskådligt exempel som beskriver observationer, slutledningar, arkitekturer och risker i anslutning till användning av molntjänster. Beskrivningen har utarbetats utifrån diskussioner med fyra stora tillhandahållare av molntjänster. Datasäkerhetskrav har tagits i beaktande.

Vi rekommenderar alla berörda parter att bekanta sig med innehållet i guiden och i beskrivningen av användningsfall, och att utnyttja dem vid utvecklingen av sina organisationers strategier för molntjänster.

DigiFinland svarar för det praktiska genomförandet av projektet. Projektet har samarbetat i stor omfattning med olika aktörer både nationellt och på EU-nivå. Avsikten är att projektet under vårens gång publicerar material som har ett samband med riskhantering och dataskyddsavtal. 

Mer information: 

Jyri Vuorikallio, specialsakkunnig, finansministeriet, tel. 0295 530 492, jyri.vuorikallio(at)gov.fi
Kirsi Janhunen, utvecklingschef, DigiFinland, tel. 050 3288 224 kirsi.janhunen(at)digifinland.fi

Tillbaka till toppen