Hoppa till innehåll

Remissbehandling
Köparens skatteansvar vid näthandel med alkohol utvidgas

finansministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2024 15.59
Pressmeddelande

Finansministeriet har inlett en remissbehandling om förslaget om att utvidga skatteansvaret vid distansförsäljning av alkohol. Enligt förslaget ska inte bara säljaren utan även köparen vara ansvarig för skatten om distansförsäljaren inte fullgör sina skyldigheter.

Enligt propositionen ska distansförsäljaren fortfarande i första hand svara för betalningen av punktskatter till Finland. Om distansförsäljaren inte anmält produkterna till Skatteförvaltningen och ställt säkerhet för betalningen av punktskatterna innan produkterna levereras till Finland, är köparen solidariskt skyldig att betala punktskatten tillsammans med säljaren. Köparens föreslagna gemensamma ansvar beräknas öka intäkterna från alkoholskatten med ca 5 miljoner euro per år.

Distansförsäljaren föreslås också bli skyldig att ge den som transporterar produkterna en av Skatteförvaltningen utfärdat identifieringskod, som under transporten på begäran ska visas upp för behöriga myndigheter. En privatperson som köpt produkterna är skyldig att ge föraren en motsvarande kod, om personen köpt produkterna från ett annat EU-land på något annat sätt än genom distansförsäljning eller importerat dem som resandeinförsel.

I propositionen föreslås det dessutom att förfarandebestämmelserna i punktskattelagen preciseras i enlighet med det redan tidigare nationellt genomförda punktskattedirektivet. I lagen görs också andra tekniska ändringar.

Remissbehandlingen pågår till den 8 april

Utkastet till regeringsproposition sändes på remiss den 11 mars. Remissbehandlingen pågår till den 8 april på utlåtande.fi. 

Ministeriet gör nödvändiga ändringar i lagutkasten efter remissbehandlingen. Avsikten är att en regeringsproposition överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2024. 

Lagen avses träda i kraft den 1 juni 2024, men bestämmelserna om köparens skatteansvar och den kod som följer med transporten träder i kraft först den 1 september 2024.

Mer information:
Pia Kivimies, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 183, pia.kivimies(at)gov.fi (distansförsäljning)
Krista Sinisalo, konsultativ tjänsteman, tfn. 0295 530 248, krista.sinisalo(at)gov.fi (procedurbestämmelserna i punktskattelagen) 

Tillbaka till toppen