Hoppa till innehåll

Lausuntokierros
Ostajan verovastuuta alkoholin verkkokaupassa laajennettaisiin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2024 15.59
Tiedote

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt lausuntokierroksen, joka koskee ehdotusta verovastuun laajentamisesta alkoholin etämyynnissä. Ehdotuksen mukaan ostaja olisi myyjän lisäksi vastuussa verosta, jos etämyyjä ei täytä velvoitteitaan.

Esityksen mukaan valmisteverojen maksamisesta Suomeen vastaisi edelleen ensisijaisesti etämyyjä. Jos etämyyjä ei ole ilmoittanut tuotteista Verohallinnolle ja antanut vakuutta valmisteverojen suorittamisesta ennen tuotteiden toimittamista Suomeen, ostaja olisi yhteisvastuullisesti velvollinen maksamaan valmisteveron myyjän kanssa. Ehdotetun ostajan yhteisvastuun arvioidaan kasvattavan alkoholiveron tuottoa noin 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Etämyyjälle säädettäisiin myös velvollisuus antaa tuotteiden kuljettajalle Verohallinnon antama tunniste, joka olisi kuljetuksen aikana pyydettäessä esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle. Tuotteet ostaneella yksityishenkilöllä olisi velvollisuus antaa kuljettajalle vastaava tunniste, jos yksityishenkilö on ostanut tuotteita toisesta EU-maasta muuten kuin etämyynnin kautta tai tuonut niitä matkustajatuontina.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että valmisteverotuslain menettelysäännöksiä täsmennettäisiin jo aiemmin kansallisesti toimeenpannun valmisteverotusdirektiivin mukaisesti. Lakiin tehtäisiin myös muita teknisiä tarkistuksia.

Lausuntokierros päättyy 8. huhtikuuta

Hallituksen esityksen luonnos lähetettiin lausuntokierrokselle 11. maaliskuuta. Lausuntokierros on käynnissä 8. huhtikuuta saakka Lausuntopalvelu.fi:ssä. Lausuntokierroksen jälkeen ministeriö tekee tarvittavat muutokset lakiluonnoksiin. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2024. 

Laki on suunniteltu tulemaan voimaan 1.6.2024, mutta ostajan verovastuuta ja kuljetuksen mukana seuraavaa tunnistetta koskevat säännökset tulisivat voimaan vasta 1.9.2024.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Pia Kivimies, puh. 0295 530 183, pia.kivimies(at)gov.fi (etämyynti)
Neuvotteleva virkamies Krista Sinisalo, puh. 0295 530 248, krista.sinisalo(at)gov.fi (valmisteverotuslain menettelysäännökset)