Hoppa till innehåll

Regionförvaltningsverkens avgifter stiger

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 12.09
Pressmeddelande

Avgifterna för prestationer som gäller tillsynen av social- och hälsovården, miljöskyddslagen och vattenlagen ska höjas. Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2024.

Statsrådet utfärdade den 20 juni 2024 en förordning om ändring av förordningen om  avgifter till regionförvaltningsverken. Förordningen ändrar avgiftstabellen som fastställer de avgifter som tas ut för behandling av regionförvaltningsverkens prestationer, såsom olika tillstånd, registreringsbeslut och anmälningar.

Höjningarna gäller avgifter som hänför sig till tillsynen över social- och hälsovården, miljöskyddslagen och vattenlagen. 

De gällande avgifterna täcker inte statens kostnader i tillräckligt hög grad

Också i fortsättningen ska priserna på alla de prestationer som hänför sig till tillsynslagen, miljöskyddslagen och vattenlagen fastställas så att avgifterna för prestationerna är lägre än de kostnader som prestationerna medför för staten. Målet är dock att de högre avgifterna ska kunna täcka en tillräckligt stor andel av de kostnader som prestationerna medför för staten.

Avgifterna för registrering av tjänsteproducenter inom social- och hälsovården, förhandsinspektioner i samband med registreringen och för beslut om ändring av beslut om registrering av tjänsteenheter stiger beroende på prestationen med flera tiotal procent.

Avgifterna för prestationer enligt miljöskyddslagen och vattenlagen höjs med 20 procent med vissa undantag. De höjda avgifterna gäller prestationer som söks för bedrivande av ekonomisk verksamhet. De gäller inte privatpersoner, registrerade föreningar eller vattenrättsliga sammanslutningar som sökande utan aktörer som bedriver ekonomisk verksamhet.

Den låga kostnadsmotsvarigheten för avgifterna för miljötillståndstjänsterna förbättras genom att man slopar prövningsrätten när det gäller bestämmelserna om höjning av priserna för tillstånd som kräver mer arbete än i genomsnitt, samt avgiftstaket för behandling av ersättningsärenden.  

Den nya avgiftstabellen som börjar gälla den 1 juli 2024 tillämpas på ärenden som inleds från och med den dagen. 

Mer information:  
Elina Isoksela, lagstiftningsråd, tfn 02955 30116, elina.isoksela(at)gov.fi
Anita Laine, överinspektör, tfn 02955 30235, anita.laine(at)gov.fi