Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Tietotermit-sanastosta tukea tiedonhallintaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2017 10.31
Uutinen

Mitä tarkoitetaan avoimella datalla tai massadatalla, entä monilukutaidolla tai tiedonlouhinnalla? 11. joulukuuta julkaistu Tietotermit-sanasto valottaa tietoon liittyviä uusia käsitteitä ja termejä. Tietotermit-sanasto on julkaistu Kansalliskirjaston Finto-sanastopalvelussa www.finto.fi.

Tietotermit selkeyttävät viestintää

Digitalisaation myötä tietoon liittyvistä uusista käsitteistä ja termeistä on tullut keskeinen osa niin eri alojen asiantuntijoiden, median kuin kansalaistenkin kielenkäyttöä. Tietotermit ovat keskeinen osa tiedonhallintaa. Tiedonhallinnalla pyritään siihen, että tiedot olisivat saatavissa, löydettävissä ja hyödynnettävissä eri tarkoituksiin koko tietojen elinkaaren ajan.

Tietotermit on laajaan käyttöön tarkoitettu tiedonhallinnan sanasto, joka sisältää noin 140 tiedonhallinnan termiä määritelmineen ja käsitekaavioineen. Tietotermien tarkoitus on selkeyttää viestintää ja tukea tiedonhallintaa ja sen kehittämistä niin julkishallinnossa kuin yrityksissäkin. Sanasto sisältää käännökset ruotsiksi ja englanniksi.

Valtiovarainministeriön sanastoprojektin ovat toteuttaneet Lingsoft Language Services Oy ja Tietojohtaminen ry. Sanaston kommentointiin on osallistunut sekä julkisen hallinnon että yksityisen sektorin tiedonhallinnan asiantuntijoita. Sanastoa ylläpidetään rinnan julkisen hallinnon suositusten (JHS) kanssa.

Tietotermit-sanaston käyttäjiä kannustetaan tekemään kehittämisehdotuksia sähköpostitse osoitteeseen sanastot(at)lingsoft.fi

Tietotermit-sanasto Finto.fissä

Materiaalit:

Tietotermit tiedonhallintaan - Anne Kauhanen-Simanainen

Tietotermien tekemisen prosessi, sisältö ja tulevaisuuden mahdollisuuksia - Riikka Heikkilä

Terminologisten sanastojen julkaiseminen Finto-palvelussa - Tuomas Palonen

Tietotermit tietojohtamisen tukena - Pirjo Kainu

Lisätietoja:

Anne Kauhanen-Simanainen, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö, puh.0400908641, anne.kauhanen.simanainen(at)vm.fi

Riikka Heikkilä, Lingsoft Services Oy, Business Development Manager, riikka.heikkila(at)lingsoft.fi

Pirjo Kainu, Tietojohtaminen ry, puh. 050 5722779, pirjo.kainu(at)gmail.com

Tuomas Palonen, tietoasiantuntija, Finto-palvelu/Kansalliskirjasto, tuomas.palonen(at)helsinki.fi

Digitalisoituminen Julkisen hallinnon ICT
 
Tillbaka till toppen