Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Stöd för informationshanteringen från Tietotermit-ordlistan

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2017 10.31
Nyhet

Vad menas med öppen data och massdata, eller med multimodala färdigheter och datautvinning? Tietotermit-ordlistan som publicerades den 11 december belyser nya begrepp och termer som har ett samband med information. Tietotermit-ordlistan publicerades i Nationalbibliotekets Finto-ordlisttjänst www.finto.fi.

Datatermerna förtydligar kommunikationen

De nya begrepp och termer som har ett samband med information har på grund av digitaliseringen blivit en integrerad del av såväl olika sakkunnigas som medians och medborgarnas språkbruk.  Datatermerna är en väsentlig del av informationshanteringen. Målet med informationshantering är att informationen skulle vara tillgänglig, upptäckbar och användbar för olika ändamål under hela informationens livscykel.

Tietotermit är en informationshanteringsordlista som avsetts för omfattande bruk, och som innehåller ca 140 informationshanteringstermer, inklusive definitioner och begreppsdiagram. Syftet med datatermerna är att förtydliga kommunikationen och att stöda informationshanteringen och utvecklandet av den både inom den offentliga förvaltningen och i företag. Ordlistan innehåller översättningar till svenska och till engelska.

Lingsoft Language Services Oy och Tietojohtaminen ry genomförde finansministeriets termprojekt. Ordlistan har kommenterats av informationshanteringexperter inom både den offentliga och den privata sektorn. Ordlistan underhålls parallellt med rekommendationerna för den offentliga sektorn (JHS).

Tietotermit-ordlistan i Finto.fi

Ytterligare information:

Anne Kauhanen-Simanainen, konsultativ tjänsteman, tfn 0400908641, anne.kauhanen-simanainen(at)vm.fi

Riikka Heikkilä, Lingsoft Services Oy, Business Development Manager, riikka.heikkila(at)lingsoft.fi

Pirjo Kainu, Tietojohtaminen ry, tfn 050 5722779, pirjo.kainu(at)gmail.com

Tuomas Palonen, informationsexpert, Finto-palvelu/Nationalbiblioteket, tuomas.palonen(at)helsinki.fi

Digitalisoituminen Offentliga förvaltningens ICT
 
Tillbaka till toppen