Hoppa till innehåll

Kommittén för social trygghet funderar på framtida arbetslöshetsförmåner och förmåner som avser stöd för arbetsförmågan

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 28.11.2024 15.55
Pressmeddelande
Kuvituskuva

Vid kommitténs sammanträde den 28 november 2024 diskuterades hur förmånerna motsvarar människornas olika livssituationer som grund för förslagen och riktlinjerna i kommitténs slutbetänkande. Kommittén fick också en översikt över hur beredningen framskrider.

I kommittén för social trygghet har man lagt märke till att de orsaksrelaterade socialskyddsförmånerna och tjänsterna som hänför sig till dem inte alltid motsvarar personens verkliga livssituation och behov. Det nuvarande socialskyddssystemet stöder inte på bästa möjliga sätt sysselsättningen bland personer i arbetsför ålder och utnyttjandet av den befintliga arbetsförmågan. Strukturella problem förekommer särskilt i situationer med långvarig arbetslöshet där personen har utmaningar såväl med att sysselsätta sig som med funktionsförmågan, arbetsförmågan och kompetensen. Därför strävade man vid kommitténs sammanträde efter att hitta nya sätt att betrakta förmånssystemet på, särskilt i situationer där arbetslösheten och arbetsförmågan försämrats.

”Socialskyddskommitténs mål är att flytta tyngdpunkten i socialskyddssystemet från det att man fastställer arbetsoförmågan till att den befintliga arbetsförmågan identifieras, stöds och stärks. Under mötet diskuterades bland annat vilka grundprinciper kunde tillämpas på förmånssystemet i framtiden”, berättar kommitténs ordförande Pasi Moisio.

Kommittén fick en översikt över hur beredningen framskrider

Enligt statsminister Petteri Orpos regeringsprogram genomför regeringen en reform av grundskyddet som förbättrar arbetets lönsamhet, gör den sociala tryggheten smidigare och förenklar förmånerna med beaktande av rekommendationer och utredningar i mellanrapporten av kommittén för social trygghet. Kommittén för social trygghet följer beredningen av det allmänna stödet.

I det första skedet ersätter det allmänna stödet arbetslöshetsförmånerna, arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen som betalas av FPA. Avsikten är att utkastet till regeringsproposition i det första skedet av det allmänna stödet ska skickas på remiss våren 2025.

Under beredningen av det allmänna stödet hörs centrala intressentgrupper.

”På kommitténs sammanträde skapade man också en vision för framtida förmånssystem för långtidsarbetslösa. Denna reflektion har också en väsentlig koppling till beredningen av det allmänna stödet och uppföljningen av beredningen, som är en av kommitténs centrala uppgifter”, konstaterar Liisa Siika-aho, som är både vice ordförande för kommittén för social trygghet och ordförande för arbetsgruppen som bereder modellen för allmänt stöd.

Kommitténs arbete är en del av reformen av den sociala tryggheten

Den sociala tryggheten förnyas under mandatperioden genom regeringsprojekt och arbetet i kommittén för social trygghet. Regeringsprojekten som förnyar den sociala tryggheten gäller bland annat en reform av grundskyddet enligt modellen för allmänt stöd, en reform av utkomststödet och en reform av det allmänna bostadsbidraget.

Målet med reformen av den sociala tryggheten är ett smidigare och enklare socialskyddssystem som uppmuntrar till arbete.

Kommittén för social trygghet håller sitt nästa sammanträde i mars 2025. Temat för mötet är kombinationer av förmåner.

Ytterligare information

Pasi Moisio, ordförande för kommittén för social trygghet, forskningsprofessor, tfn 0295 247 228, [email protected]
Liisa Siika-aho, första vice ordförande för kommittén för social trygghet, avdelningschef, tfn 0295 163085, [email protected]
Essi Rentola, andra vice ordförande för kommittén för social trygghet, direktör, tfn 0295 163155, [email protected]
Anna Työrinoja, kommunikationsexpert, tfn 0295 163615, [email protected]