Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Annika Saarikko: Vi måste få ett slut på sexuella trakasserier i vårt samhälle

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2017 16.17 | Publicerad på svenska 13.12.2017 kl. 13.58
Nyhet

Sexuella trakasserier ska alltid fördömas och under inga omständigheter accepteras. Vi måste skapa nolltolerans mot sexuella trakasserier i vårt samhälle, konstaterade familje- och omsorgsminister Annika Saarikko i det tal som hon höll i riksdagen i dag.

Enligt minister Saarikko är det skäl att tala om makt och maktstrukturer när det gäller sexuella trakasserier och sexuellt ofredande.

– Maktutövning förekommer i alla slags mellanmänskliga kontakter. Det här berör inte bara arbetsplatser, utan det handlar om hur vi bemöter andra människor i de roller som vi har. Var och en har rätt till en miljö där man bemöts med respekt, påminde minister Saarikko.

Den finska lagstiftningen förbjuder sexuella trakasserier och sexuellt ofredande. Förändringen på arbetsplatserna måste börja med riksdagens exempel, underströk minister Saarikko.

– Det finns fortfarande mycket att förbättra i attitydklimatet. Det behövs praktiska åtgärder, såsom tydliga anvisningar för hur man ska hantera trakasserier på arbetsplatser och i resten av samhället, sade minister Saarikko.

I sitt tal bjöd ministern också in riksdagspartierna att på måndag delta i en rundabordsdiskussion om sexuella trakasserier på arbetsplatser. Rundabordsdiskussionen ordnas på initiativ av ministrarna Jari Lindström, Pirkko Mattila och Annika Saarikko, och till diskussionen har även bjudits in representanter för arbetsmarknadens organisationer och andra centrala samarbetspartner.

Ytterligare information

Riikka Pirkkalainen, familje- och omsorgsminister Annika Saarikkos specialmedarbetare, tfn 040 539 5090

 
Tillbaka till toppen