Hoppa till innehåll

På jämställdhetsdagen diskuteras trakasserier mot flickor och unga kvinnor

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.3.2024 15.53 | Publicerad på svenska 19.3.2024 kl. 16.32
Pressmeddelande

Sexuella trakasserier mot unga har ökat under de senaste åren. Flickor utsätts för sexuella trakasserier betydligt oftare än pojkar, i synnerhet på nätet. Kring detta tema ordnas en job shadowing-dag, där gymnasiestuderanden Martta Pyykönen jobbskuggar ministern med ansvar för jämställdhetsfrågor Sanni Grahn-Laasonen under hennes arbetsdag.

Plan Finlands unga influencer följer minister Grahn-Laasonens arbetsdag

Ministern med ansvar för jämställdhetsfrågor Sanni Grahn-Laasonen har bjudit in den unga influencern Martta Pyykönen från Plan International Finland för att följa hennes arbetsdag på jämställdhetsdagen den 19 mars 2024. På den så kallade job shadowing-dagen ska Martta bekanta sig med ministerns arbetsdag vid ministeriet och i riksdagen samt diskutera jämställdhetsfrågor ur de ungas synvinkel.

Temat för dagen är trakasserier mot flickor och unga kvinnor, i synnerhet trakasserier på nätet. Under dagen träffar Martta bland annat personalen och riksdagsledamöterna vid social- och hälsovårdsministeriets jämställdhetsenhet.

Martta Pyykönen är en 18-årig gymnasiestuderande från Helsingfors. Trots sin unga ålder har hon redan i flera år deltagit i Plan International Finlands verksamhet, eftersom hon är intresserad av att främja jämställdhet och flickors rättigheter.

Det digitala våld som flickor och regnbågsunga utsätts för har ökat under de senaste åren

Enligt Institutet för hälsa och välfärds enkäter om hälsa i skolan är sexuella trakasserier mot unga vanliga, och de har ökat under de senaste åren. Flickor utsätts för sexuella trakasserier betydligt oftare än pojkar. Regnbågsunga utsätts för trakasserier till och med oftare än flickor.

I synnerhet sexuella trakasserier på nätet har ökat under de senaste åren. Över 40 procent av flickorna utsattes för sexuella trakasserier per telefon eller på internet år 2023. Ökningen har varit snabb när det gäller flickorna, eftersom bara cirka 15 procent av flickorna fyra år tidigare uppgav att de hade utsatts för sådana trakasserier.

”Vi behöver bättre lösningar för att få slut på trakasserierna. Flickorna, offren för trakasserierna, kan inte själva stoppa dem”, säger Martta Pyykönen.

På nätet blir de unga utsatta för bilder och meddelanden med störande innehåll, sexuella antydningar och osakliga videor. De unga kan utsättas för utpressning och påtryckningar för att skicka avslöjande bilder, eller så delas bilder av dem på nätet utan deras tillstånd.

”De trakasserier på sociala medier och det digitala våld som flickor och unga kvinnor utsätts för måste tas på allvar. Vi får inte låta de unga stå ensamma inför detta problem. Vi måste ta itu med det här mycket skadliga problemet som gör flickor och unga kvinnor illa, tystar ner dem och minskar deras möjligheter att agera”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

För personer som blivit föremål för digitala trakasserier och digitalt våld erbjuds olika rådgivningstjänster med låg tröskel. Den som utsatts för trakasserier och våld, eller en närstående, kan till exempel kontakta Nollinjen. Även många civilsamhällesorganisationer erbjuder tjänster med låg tröskel och olika chattar  för personer som utsatts för nätvåld eller nättrakasserier.

Var och en har rätt att känna sig trygg och må bra i Finland

I regeringsprogrammet har regeringen förbundit sig att arbeta målmedvetet för att främja likabehandling och jämställdhet och motverka diskriminering i samhället. Var och en har rätt att känna sig trygg och må bra i Finland och ingen får diskrimineras på grund av kön, ålder, etniskt eller nationellt ursprung, medborgarskap, språk, religion eller övertygelse, åsikt, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller en enskild person.

I och med reformen av lagstiftningen om sexualbrott kan också nättrakasserier utgöra straffbara brott. Så är fallet till exempel om man skickar en bild av ett könsorgan utan mottagarens tillstånd. De första domarna med stöd av den nya strafflagen har redan fallit.

”Regeringen har förbundit sig att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Nättrakasserier och nätvåld försämrar möjligheterna att delta och påverka samt att uttrycka egna åsikter. Det är viktigt att ingripa i detta problem. Regeringen bereder ett jämställdhetsprogram och i samband med det överväger vi också olika metoder för att bekämpa digitala trakasserier och digitalt våld”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

Jämställdhetsdagen och Minna Canth-dagen firas tisdagen den 19 mars.

Mer information: 

Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen, [email protected] 
 

Tillbaka till toppen