Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Nordiska jämställdhetsministrar diskuterar #metoo-rörelsen och dess genomslag

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2019 14.52
Pressmeddelande 92/2019
Minister Thomas Blomqvist

De nordiska jämställdhetsministrarna samlas den 17 september i Reykjavik för att diskutera bland annat konsekvenserna av #metoo och de åtgärder som rörelsen lett till. Finlands företrädare vid mötet är Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Minister Blomqvist deltar också i Nordiska ministerrådets konferens där man funderar på fortsatta åtgärder efter #metoo.

”#Metoo-rörelsen har visat hur svårt och krävande det fortfarande är för dem som blivit utsatta för sexuella övergrepp att ta upp trakasserierna och att få stöd. Diskussionen har också visat att trots att vi har gällande lagar om sexuella trakasserier behöver vi alltjämt öka förståelsen om och åtgärder för att hindra dem. I fråga om trakasserier vill jag särskilt lyfta fram de utomstående betraktarnas roll. Vi måste alla reagera och ingripa om vi blir vittnen till trakasserier,” konstaterar minister Blomqvist.

Vid mötet understöder Finland det förslag som ministerrådets generalsekreterare lagt fram om att LGBTI-personers rättigheter ska tas upp på Nordiska ministerrådets arbetsprogram.

Minister Blomqvist berättar för sina nordiska kolleger om Finlands nya regeringsprogram och dess jämställdhetsinitiativ med fokus på att förbättra jämställdheten i arbetslivet och familjerna.

”Det nya regeringsprogrammet är det mest ambitiösa någonsin i fråga om jämställdhet. Vi vill att Finland ska vara en föregångare inom jämställdhet”, säger minister Blomqvist.

Mer information

Tanja Auvinen, direktör, tfn 0295 163 715, [email protected]

 
Tillbaka till toppen