Projekten för att förbättra kvaliteten på måltiderna inom offentlig verksamhet inleds
Social- och hälsovårdsministeriet beviljar två statsunderstöd som är avsedd för att utveckla skolbespisningen och den andra för att utveckla de offentliga måltids- och restaurangtjänsterna för personer i arbetsför ålder. Målet är att det ska vara möjligt att välja sådan mat som främjar hälsan.
För de två projekten beviljas sammanlagt cirka 700 000 euro i statsunderstöd. Understödet beviljas till Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry för utvecklandet av skolbespisningen och till Finlands hjärtförbund för utvecklandet av måltidstjänsterna för den arbetsföra befolkningen.
Projekten är en del av det nationella programmet för hälsa och välfärd, vars syfte är att främja människors hälsa och välfärd och att minska skillnaderna i hälsa och välfärd.
Hälsosam kost i daghem och skolor
Projektet för hälsosam kost i daghem och skolor har som mål att måltiderna inom småbarnspedagogiken och i grundskolan och i utbildningarna på andra stadiet ska främja hälsa bättre.
Inom projektet stärker man barns och ungas delaktighet i utvecklandet av måltiderna och söker strukturella lösningar för att göra matpauserna trevligare. Man ger också ut information om skolmåltidernas betydelse, försöker påverka måltidstjänsterna och utbildar personalen inom småbarnspedagogiken, skolorna och måltidstjänsterna.
Till projektkonsortiet hör förutom Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry även Finlands hjärtförbund och yrkeshögskolan Savonia.
Hälsa och funktionsförmåga på tallriken
Projektet Hälsa och funktionsförmåga på tallriken (Terveyttä ja toimintakykyä lautaselta) har som mål att främja den arbetsföra befolkningens välfärd genom att öka utbudet av och tillgången till måltider som är hälsosamma och som tillrätts på ett hållbart sätt.
Det ska ges ut en handbok om verksamhetsmodellen som ska innehålla bästa praxis om utvecklandet av kvaliteten på kosten inom måltidstjänsterna för den arbetsföra befolkningen, kommunikationen om hälsosamma måltidsalternativ, ansvarsfull livsmedelsanskaffning, försörjningsberedskapen och utdelningen av ätlig mat som blir över.
Målen ska uppnås genom att utnyttja och vidareutveckla de verksamhetsmodeller och metoder som redan används i Finland, som till exempel Hjärtmärkesvarorna och Kostpasset.
I projektkonsortiet delta förutom Finlands hjärtförbund också Diabetesförbundet, Hjärtförbundet i södra Finland, Hansel Oy, Helsingfors stad, Försvarsmakten, Leijona Catering, Compass Group, ISS-tjänsterna och Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer.
Mer information
Kasperi Holmberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 350, [email protected]
Den svenska översättningen av pressmeddelandet har korrigerats.