Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att alkoholdrycker ska få levereras och säljas via näthandel

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.05
Pressmeddelande
viinipulloja

Regeringen föreslår att alkohollagen ska ändras så att det är möjligt att leverera alkoholdrycker hem till kunderna. I praktiken skulle lagändringen bland annat innebära att det skulle bli tillåtet att leverera och sälja alkoholdrycker via näthandel.

I och med lagändringen kan alkoholdrycker beställas och levereras från Alko och från bland annat butiker, kiosker, bensinstationer och restauranger med detaljhandelstillstånd. Ändringen skulle också göra det möjligt att få alkoholdrycker levererade också från producenter av gårdsviner med en alkoholhalt på högst 13 procent eller hantverksöl med en alkoholhalt på högst 12, förutsatt att de har tillstånd att sälja sina produkter från det ställe där de tillverkas.   

”Lagförslaget är ett måttfullt steg närmare den europeiska alkoholkulturen och alkoholregleringen. Alkoholdrycker skulle i fortsättningen kunna levereras till exempel samtidigt som beställd butiksmat eller restaurangmat levereras. Det är fråga om att underlätta vardagen och avveckla normer. Lagändringarna har dock gjorts på ett ansvarsfullt sätt. Leveransen av alkoholdrycker ska vara tillståndspliktig och övervakas.  Alkoholdrycker får inte säljas eller levereras till minderåriga eller berusade”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.  

Leverans av alkoholdrycker ska kräva leveranstillstånd och leveranspass

I och med lagändringen införs det i alkohollagen ett nytt leveranstillstånd som kompletterar detaljhandelstillståndet och serveringstillståndet. Det krävs också ett separat leveranspass av de som levererar alkoholdrycker. Dessutom krävs det en plan för egenkontroll av innehavarna av leveranstillstånd. 

Alkoholdrycker som köpts via den inhemska detaljhandeln ska få levereras till kunder endast kl. 9.00–21.00.  Drycker som beställts från Alko ska få levereras endast under Alkos öppethållningstider.  

Precis som nu ska alkoholdrycker inte få säljas eller överlåtas till minderåriga eller kraftigt berusade personer. När en kund beställer alkohol via näthandeln ska kunden bestyrka sin ålder elektroniskt genom stark autentisering. Åldern ska kontrolleras på ett verifierbart sätt också när dryckerna levereras hem till kunderna. Myndigheterna övervakar bland annat genom testköp att åldersgränserna iakttas vid leveranserna.

I lagen ska det anges vilka ställen alkoholdrycker inte ska få levereras till. Alkoholdrycker ska inte få levereras till exempel till tjänsteenheter inom social- och hälsovården, daghem, grundskolor eller lokaler för hobbyverksamhet för barn och unga. Leveransförbudet ska också gälla restauranger, serveringsområden och offentliga tillställningar där lagen om sammankomster gäller, och även sådana lokaler och områden för vilka polisen utfärdat förbud mot förtäring av alkohol för att upprätthålla allmän ordning.  

Propositionen baserar sig på regeringsprogrammet

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025. Ändringarna ska dock införas stegvis så att största delen av bestämmelserna om leveranstillståndet träder i kraft inom fem månader från det att lagen träder i kraft, dvs. den 1 juni 2025.  

Propositionen baserar sig på regeringsprogrammet: 

Enligt regeringsprogrammet ska det även för Alko och inhemska aktörer med detaljhandelstillstånd möjliggöras näthandel med alkohol samt andra detaljhandelskoncept som baserar sig på distribution och avhämtning, dock så att åldersgränskontrollen säkerställs. Vid inrikes leveransförsäljning iakttas den inhemska detaljhandelns gällande gränser för alkoholhalten, med beaktande av undantagen för hantverksbryggerier, småbryggerier och gårdsviner.

Mer information:

Saara Karttunen, specialsakkunnig, [email protected]

Tuomas Pulkkinen, planerare, [email protected]

Niilo Heinonen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603,

[email protected] 

Nyckeln till tillväxt Orpos regeringsprogram