Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att regleringen av maximipriserna på taxiresor som ersätts av sjukförsäkringen ska fortsätta

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 14.16
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar i bestämmelserna i sjukförsäkringslagen om ersättningen av resekostnader. Enligt förslaget ska maximipriset på Fpa-taxin och grunderna för ersättning gälla till och med den 31 december 2026.

I sjukförsäkringslagen regleras maximipriserna för resekostnader i anslutning till behandling av sjukdom genom temporära bestämmelser som gäller till och med den 31 december 2024. Genom förordning av statsrådet föreskrivs det närmare om maximipriserna för ersättningstaxorna. Den gällande förordningen är i kraft till och med den 31 december 2024. 

I propositionen föreslås det att regleringen av maximipriserna ska fortsätta så att de taxiresor som ersätts av sjukförsäkringen kan tryggas. Genom en separat förordning ska man fortfarande fastställa maximipriset på de taxiresor som förmedlas via de beställningscentraler som ingått ett avtal med Folkpensionsanstalten. Som ersättningsgrund för användning av taxin ska man tillämpa maximipriset om inte Folkpensionsanstalten avtalat om en lägre prissättning än maximipriset med färdtjänstproducenten.  

Målet för de föreslagna ändringarna är att också i fortsättningen kunna uppskatta reseersättningsutgifterna på förhand och att säkerställa att de försäkrade också i framtiden bara ska behöva betala självriskbeloppet för resorna. 

Lagen ska träda i kraft den 1 januari 2025. 

Mer information 

Emmi Vettenranta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 426, [email protected]