Hoppa till innehåll

Regeringens proposition om en reform av sjukhusnätet har setts över utifrån remissvaren – möjligt att upprätthålla jour dygnet runt inom primärvården i Kouvola också i fortsättningen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2024 11.40 | Publicerad på svenska 6.9.2024 kl. 11.48
Pressmeddelande

Den 6 september 2024 redogjorde social- och hälsovårdsministeriet för den fortsatta beredningen av reformen av helheten av sjukhus och jourer och av arbetsfördelningen inom den specialiserade sjukvården. Ministeriet redogjorde också för de långt över hundra (ca 140) remissvar som kommit in om reformen.

Propositionen kommer att ändras utifrån remissvaren så att jour dygnet runt kan upprätthållas förutom i de redan tidigare bestämda Ivalo, Kuusamo, Jakobstad och Raseborg också i Kouvola. När det gäller Kemi och Nyslott kommer propositionen att ändras så att det som ett alternativ till jour dygnet runt inom primärvården blir möjligt att upprätthålla begränsad jour inom den specialiserade sjukvården. Syftet med detta är att stödja sjukhusens vårdavdelningar inom den specialiserade sjukvården och vårdkedjorna i områdena. Det är dock inte fråga om jour dygnet runt inom flera specialområden, och avsikten är inte att möjliggöra tung operativ verksamhet vid dessa sjukhus. Begreppet jour inom akutmedicin slopas i lagstiftningen. Därför behöver det göras vissa ändringar i den nuvarande verksamhetsmodellen för jouren vid Ratamokeskus i Kouvola.

De flesta riktlinjer som gäller sjukhus- och journätet fastställdes redan vid ramförhandlingarna den 16 april 2024. Då fastställdes det att alla välfärdsområden kommer att ha kvar ett centralsjukhus eller ett universitetssjukhus där förlossningsvård och omfattande operativ verksamhet kan tillhandahållas. Jour dygnet runt inom primärvården går att tillhandahålla på färre orter som fastställs i lag, och samtidigt slopas förfarandet med undantagstillstånd. Välfärdsområdena får fritt ordna brådskande mottagningsverksamhet under kvällstid och veckoslut. Förhoppningsvis kommer fler områden att göra det, eftersom det skulle minska sjukhusjourernas köer. Jouren dygnet runt inom den specialiserade sjukvården vid vissa sjukhus kommer att ändras. HUS-sammanslutningen beslutar själv hur den ordnar jourverksamheten vid sina sjukhus. Upphandling av tjänster från den privata sektorn blir möjlig i fråga om dagkirurgi och vissa andra tjänster, som inte har varit möjliga att upphandla med stöd av den gällande lagstiftningen.

I syfte att förkorta vårdköerna har regeringen också fastställt att dagskirurgiska, primära ledprotesoperationer i höft och knä får upphandlas från privata tjänsteproducenter 
i fall där vårdgarantin riskerar att inte förverkligas. Under en övergångsperiod, fram till den 30 juni 2028, får dessa operationer utföras tillfälligt i Kemi, Nyslott, Oulainen, Salo och Valkeakoski.

Det föreslås att de ändringar som gäller jourverksamhet ska träda i kraft den 1 oktober 2025 i stället för den 1 januari 2026, så som det bestämts tidigare. Den temporära lag som möjliggör dagkirurgi, kirurgi som kräver kort eftervård, dagskirurgiska ledprotesoperationer och vissa andra ingrepp vid utsedda offentliga sjukhus samt upphandling av dessa från privata tjänsteproducenter föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Genom propositionen eftersträvas årliga besparingar på 26,5 miljoner euro i statsfinanserna. Propositionen sänds nu till rådet för bedömning av lagstiftningen och överlämnas till riksdagen under hösten.

Mer information:

Nuutti Hyttinen, social- och hälsovårdsminister Kaisa Juusos specialmedarbetare, tfn +358 295 163 073

Sirkku Pikkujämsä, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn +358 295 163 014 (innehållsmässiga ärenden)

Merituuli Mähkä, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn +358 295 163 575 (lagstiftning)

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle