Hoppa till innehåll

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av hälso- och sjukvårdslagen och till lagar som har samband med den

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2024 14.25
Pressmeddelande

Regeringen föreslår ändringar i lagstiftningen om jour och operativ verksamhet inom hälso- och sjukvården. Syftet med ändringarna är att varje välfärdsområde kan ha ett universitetssjukhus eller centralsjukhus som upprätthåller jour dygnet runt inom flera specialområden. Syftet med förslaget är att stärka det nationella servicenätet av sjukhus med specialiserad sjukvård och dygnetruntjour och att trygga specialkompetensen och tillgången till arbetskraft.

I fortsättningen kan varje välfärdsområde ha ett universitetssjukhus eller centralsjukhus som finns på en angiven ort och som får och är skyldigt att upprätthålla sådan jour dygnet runt inom flera specialområden som är tillgänglig för befolkningen och säkerställer sjukhusets verksamhet. I Nyland kan HUS-sammanslutningen dock genom eget beslut driva sådana sjukhus på fler än en ort. Genom lagen ska det föreskrivas på vilka orter det är möjligt att upprätthålla jour dygnet runt inom primärvården och på vilka orter det är möjligt att upprätthålla alternativt begränsad jour dygnet runt inom den specialiserade sjukvården. 

Det föreslås också lindring av kravet om att sådan operativ verksamhet som kräver operationssal och anestesi ska sammanslås i sin helhet till de sjukhus som har jour dygnet runt inom flera specialområden lindras. I lagen förtydligas samtidigt bestämmelserna om de förutsättningar under vilka operationer och vissa andra tjänster kan skaffas av privata tjänsteproducenter. 

Konsekvenser för sjukhusens verksamhet och den statliga ekonomin

Det föreslås att sjukhusen i Kemi, Nyslott, Oulainen, Salo och Valkeakoski inte längre ska få ha dygnetruntjour inom flera specialområden eller krävande kirurgi. Men de ska få fortsätta med den dagkirurgiska verksamheten. I Kemi och Nyslott ska man få upprätthålla dygnetruntjour inom primärvården, eller alternativt begränsad jour inom den specialiserade sjukvården. Dygnetruntjour inom primärvården ska få upprätthållas i Ivalo, Kouvola, Kuusamo, Jakobstad och Raseborg.  

Till följd av propositionen skulle den statliga ekonomin stärkas med sammanlagt 6,2 miljoner euro år 2025, och med 26,5 miljoner euro från och med år 2026. Propositionen hänför sig till den kompletterande budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Lagarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025. Den lindrade regleringen gällande dagkirurgin ska träda i kraft redan vid ingången av 2025. Det föreslås övergångsperioder för vissa av ändringarna.

Mer information: 

Nuutti Hyttinen, social- och hälsovårdsminister Kaisa Juusos specialmedarbetare, tfn +358 295 163 073
Merituuli Mähkä, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn +358 295 163 575 (lagstiftning)
Sirkku Pikkujämsä, medicinalråd, social- och hälsovårdsministeriet , tfn +358 295 163 014 (innehållsmässiga ärenden)

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle