Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet begär synpunkter från barn och unga angående tillgången till stöd vid psykisk ohälsa

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2024 10.01
Pressmeddelande
koululaisia

Social- och hälsovårdsministeriet vill höra barns och ungas åsikter om tillgången till stöd vid psykisk ohälsa och hur stödet borde utvecklas. Enkäten kan besvaras 15.2– 31.3 2024. Svaren kommer att användas för lagberedning och övrigt utvecklingsarbete.

Ett av regeringens mål är att förbättra och utveckla stödet för de barn och unga som mår psykiskt dåligt.  Social- och hälsovårdsministeriet håller på att bereda lagändringar som ska förbättra kvaliteten på stödet för barn och unga som mår psykiskt dåligt och göra det lättare för dem att få stöd.  

– Vi hoppas att så många som möjligt svarar på våra frågor. Många barn och ungdomar har egna erfarenheter och därför värdefulla åsikter om mentalvårdstjänsterna. Vi vill också gärna veta hur barn och unga tycker att hjälpen och stödet vid psykisk ohälsa borde vara. Att få barns och ungas synpunkter är mycket viktigt när vi utvecklar tjänsterna och lagstiftningen, konstaterar specialsakkunnig Liisa Jokinen från social- och hälsovårdsministeriet.  

Det finns två olika enkäter. Den ena riktar sig till minderåriga barn och unga, och den andra till vuxna.  Enkäten till vuxna kan besvaras av föräldrar med minderåriga barn och unga, myndiga unga personer och yrkesutbildade vuxna inom mentalvårdsarbetet som vill påverka utvecklandet av mentalvårdstjänsterna för barn och unga.   

Mer information: 

Liisa Jokinen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 225, fornamn.efternamn(at)gov.fi 
 

Tillbaka till toppen