Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om lagstiftningen gällande utredning av arbetsplatsolyckor

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 11.54
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringens proposition med förslag till nya bestämmelser om utredning av arbetsplatsolyckor i lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar.

Syftet med den verksamhet där man utreder arbetsplatsolyckor är att förebygga olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar och att effektivisera utredningen av dem genom att undersöka orsakerna och följderna och att utifrån utredningarna ge rekommendationer om hur säkerheten i arbetet kan utvecklas. Genom ändringarna blir de förfaranden för utredning av arbetsplatsolyckor som redan blivit praxis officiella.  Genom bestämmelserna blir det Olycksfallsförsäkringscentralens lagstadgade uppgift att utreda arbetsplatsolyckor. I lagen föreslås också nya bestämmelser om utredningsverksamheten och om direktionen, utredningsgrupperna och rätten att få information i anknytning till verksamheten.   

Det föreslås att utredningsverksamheten i fortsättningen också ska innefatta utredning av arbetsplatsolyckor som har lett till döden för LPA-försäkrade lantbruksföretagare eller personer som har fått stipendium för att utöva konst eller bedriva vetenskap och övriga mycket allvarliga arbetsplatsolyckor som ska utredas på framställning av LPA.  

Syftet med de föreslagna ändringarna är att förebygga olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar och förbättra säkerheten i arbetet. Genom utredningsverksamheten fås bra och tillförlitlig information om orsakerna till allvarliga arbetsplatsolyckor och om nya säkerhetsrisker i arbetet.  

Utöver det föreslås det också tekniska ändringar i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen, lagen om Trafikförsäkringscentralen, lagen om trafik- och patientskadenämnden, lagen om rehabilitering som ersätts enligt trafikförsäkringslagen, patientförsäkringslagen, lagen om Patientförsäkringscentralen och lagen om ersättning för skada eller sjukdom, som främst handlar om att minska det administrativa arbetet eller att uppdatera bestämmelserna. 

Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2025. 

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 31 juli 2024. 

Mer information: 

Emmi Äärynen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 515, [email protected] (under tiden 20-28.6)
Kirsi Terhemaa, regeringsråd, tfn 0295 163 546, [email protected] (under tiden 1–19.7)