Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om slopandet av förhöjningarna för aktiv tid och ändringen i det partiella arbetsmarknadsstödet

arbets- och näringsministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 14.04
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om utkastet till regeringens proposition där det bland annat föreslås att de förhöjningsdelar som betalas för aktiv tid inom utkomstskyddet för arbetslösa ska slopas och att behovsprövningen vid beviljande av arbetsmarknadsstöd ska skärpas. Propositionen hänför sig till den åtgärdshelhet som man fattade beslut om i april 2024 vid ramförhandlingarna för att stärka den offentliga ekonomin. Med de föreslagna ändringarna strävar man efter att stärka den offentliga ekonomin med cirka 26 miljoner euro.

I utkastet till propositionen föreslås det att den förhöjningsdel till grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet som betalats för tiden med sysselsättningsfrämjande service och den förhöjda förtjänstdelen av den inkomstrelaterade dagpenningen ska slopas. För tiden med sysselsättningsfrämjande service ska således i fortsättningen betalas en arbetslöshetsförmån som är lika stor som den som betalades under arbetslösheten. 

Det ska fortfarande vara möjligt att få kostnadsersättning för sådana frivilliga studier som stöds på annat sätt än med arbetslöshetsförmånen. Det förhöjda rörlighetsunderstödet ska däremot slopas. Slopandet av de förhöjningsdelar som anges i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska beaktas i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner.  

Behovsprövningen i det partiella arbetsmarknadsstödet skärps genom att minimibeloppet minskas.  Minimibeloppet minskar från gällande 50 procent till 35 procent av det arbetsmarknadsstöd som i annat fall skulle betalas till en arbetssökande som bor i sina föräldrars hushåll. När den studerandes föräldrars inkomster överstiger inkomstgränsen kan arbetsmarknadsstöd också i fortsättningen betalas till fullt belopp om sökanden bevisligen inte får ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Det föreslås också att arvodet för närståendevård inte längre ska betraktas som föräldrarnas inkomster.  

I lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreslås också några tekniska ändringar.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2025. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 18 Augusti 2024.

Mer information:

Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163155 

Veera Svahn, specialmedarbetare, tfn 0295 047321
[email protected]
 

Orpos regeringsprogram Välfärd skapas genom arbete