Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet utreder hur barnets rättigheter kan tryggas i svåra skilsmässofall

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2024 14.01
Pressmeddelande
lapsi

Social- och hälsovårdsministeriet har inlett en utredning om hur samhället skulle kunna stödja barnen bättre i samband med svåra skilsmässor och vårdnadstvister.

Utredningen bygger på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och planen för genomförandet av den nationella barnstrategin. Det är i huvudsak Förbundet för mödra- och skyddshem som ansvarar för utredningen, som ska vara klar före utgången av 2024.

Vid svåra skilsmässor kan det förekomma våld, förföljelser och maktutövning av olika slag, där barnen används som verktyg i vårdnadstvisten. Syftet med utredningen är att undersöka hur tjänsterna och lagstiftningen skulle kunna utvecklas för att på bästa möjliga sätt tillgodose barnens rättigheter i svåra skilsmässofall. 

”Syftet med utredningen är att hitta konkreta metoder som förebygger utdragna vårdnadstvister och förbättrar barnets ställning i svåra skilsmässofall”, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.  

Yrkesfolkets ansvar behöver förtydligas

I svåra skilsmässofall och vårdnadstvister sköts ärendena av flera olika myndigheter, och det är vanligt att konflikterna drar ut på tiden och att det är svårt att hitta en lösning. Den lagstiftning som styr de olika instanserna behöver förtydligas eftersom föräldrarna i nuläget måste bära ett för stort ansvar med att komma överens och reda ut frågorna själva. Att lösa konflikten går inte alltid om situationen till exempel är förenad med våld, missbruksproblem eller psykiska problem. 

”I nuläget är det oklart vilken instans som är ansvarig och borde leda processen när en skilsmässokonflikt förvärras. De inblandade söker hjälp från många olika håll, och i värsta fall blir de bollade från en instans till en annan. En oklar ansvarsfördelning belastar både yrkesfolket och klienterna”, säger specialsakkunnig Johanna Vaitomaa från Förbundet för mödra- och skyddshem.

”De här fallen sköts av flera olika professionella inom den offentliga sektorn, till exempel polisen, domstolen och barnskyddet. Att förtydliga ansvaren och arbetsfördelningen är viktigt för att kunna erbjuda familjerna det stöd och den hjälp som de behöver”, säger SVD, socialråd Riitta Särkelä

Yrkesfolket får påverka genom en enkätundersökning

Som stöd för utredningen görs det också en enkätundersökning som riktar sig till det yrkesfolk som arbetar med att lösa svåra skilsmässokonflikter. Enkätundersökningen pågår, och den har sänts bland annat till yrkesutbildade personer inom social- och hälsovård och till domstolar. 

”Enkäten är en bra möjlighet att påverka och försöka förbättra systemet. Vi hoppas få många svar från alla delar av Finland. Under utredningens gång kommer vi också att höra erfarenhetsexperter, eftersom deras syn är oerhört viktig”, säger Särkelä.

Enkätsvaren kommer att kompletteras med intervjuer med fokusgrupper inom olika yrken, och dessutom utnyttjar man tidigare forskningar och utredningar. Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en uppföljningsgrupp som utöver social- och hälsovårdsministeriet har representanter från justitieministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Pilisstyrelsen, Domstolsverket och diskrimineringsombudsmannens byrå. 

Mer information

Johanna Vaitomaa, specialsakkunnig, Förbundet för mödra- och skyddshem, tfn 040 768 7316, johanna.vaitomaa(at)etkl.fi

Riitta Särkelä, SVD, socialråd, tfn 050 636 63, riitta.sarkela(at)etkl.fi

Marjo Malja, socialråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 581, fornamn.efternamn(gov.fi

Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603, fornamn.efternamn(gov.fi
 

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle