Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet vid statsrådets sammanträde den 11 januari 2024

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.1.2024 13.39
Pressmeddelande

I detta pressmeddelande sammanfattas de beslut gällande social- och hälsovårdsministeriet som fattades vid statsrådets sammanträde i dag den 11 januari 2024.

Fronttilläggen höjs

Riksdagen har med grund i en riksdagsledamots motion beslutat att höja fronttillägget, också fronttillägget till veteraner som är bosatta utomlands. Lagarna med bestämmelser om höjningen träder i kraft den 1 maj 2024.

Bägge fronttilläggen höjs från 138,16 euro till 200 euro i månaden.  Inflationsökningen under de senaste åren har också inverkat på veteranernas utkomst. Genom att höja fronttillägget kan man stödja särskilt de veteraner som har låg inkomst så att de klarar av sina läkemedelskostnader, självriskandelar för sjukvård och andra nödvändiga kostnader i vardagen.  

Rätt till fronttillägg har en person som har  tilldelats frontmannatecken, fronttjänsttecken, fronttecken, veterantecken eller ett av Krigsarkivet utfärdat intyg över deltagande i minröjningsuppdrag.

Fronttillägg till ett annat land beviljas en person som uppfyller villkoren för fronttillägg, är bosatt utomlands och inte får folkpension.

Regeringen föreslog torsdagen den 11 januari 2024 att lagen ska stadfästas, och avsikten är att presidenten ska stadfästa lagen fredagen den 12 januari 2024.

Mer information:

Emmi Äärynen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 515, [email protected]

Mentalvårdslagen ändras - det krävs ett förvaltningsbeslut vid läkemedelsbehandling av en psykisk sjukdom oberoende av patientens vilja

Mentalvårdslagen ändras så, att läkemedelsbehandling av en psykisk sjukdom kräver ett förvaltningsbeslut när behandlingen inte kan genomföras i samförstånd med patienten. Det krävs ett förvaltningsbeslut när en patient som oberoende av sin vilja får psykiatrisk vård, är under observation eller blir undersökt motsätter sig läkemedelsbehandling, när patientens vilja inte kan klargöras eller när patienten själv begär att få ett förvaltningsbeslut. Beslutet får överklagas inom 14 dagar från delgivningen av beslutet. Ett förvaltningsbeslut om läkemedelsbehandling av en psykisk sjukdom kan verkställas genast oberoende av ändringssökandet. Ärenden som gäller ändringssökande ska behandlas i domstolen i brådskande ordning, och för att säkerställa att den medicinska kompetensen är på en tillräckligt hög nivå deltar också en expert i behandlingen och avgörandet av ärendet. 

Lagändringarna måste stadfästas av republikens president.  Avsikten är att de ska träda i kraft den 1 april 2024.

Mer information om lagändringarna finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats med vanliga frågor och svar.  

Mer information

Ida Hakanen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 173, [email protected]

Mari Miettinen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 644, [email protected]

Nuutti Hyttinen, social- och hälsovårdsministerns specialmedarbetare [email protected] (samtal via specialmedarbetarens sekreterare Eevi Tynkkysen, tfn 0295 163 135)

Korrigerad 11.1.204 kl.15:00: I pressmeddelandet har det korrigerats Maija Miettinens kontaktuppgifter.