Hoppa till innehåll

Ändringar i Arctia Ab:s styrelsesammansättning

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 18.10.2024 16.16 | Publicerad på svenska 18.10.2024 kl. 16.24
Pressmeddelande
Bild: Mikko Törmänen, Keksi/LVM.

Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne undertecknade den 18 oktober 2024 ett skriftligt ägarbeslut om Arctia Ab, vilket kommer att ändra styrelsens sammansättning. Samtidigt ska Arctias nya specialuppgift inkluderas i bolagsordningen.

Kari Savolainen utses till bolagets styrelseordförande. Savolainen som också är styrelseordförande för bland annat Flygbanan Ab har tidigare varit verkställande direktör för Finavia.

Till ny styrelsemedlem utnämns finansministeriets understatssekreterare för internationella ärenden och finansmarknadsärenden Leena Mörttinen.

I styrelsen fortsätter vice ordförande Matti-Mikael Koskinen, Kati Pallasaho och Jukka Hölsä.

Ordförande Mats Rosin och medlemmarna Sinikka Mustakari och Regina Sippel lämnar styrelsen. Kommunikationsministeriet tackar de avgående medlemmarna för deras stora insats för utveckling av bolagets verksamhet och säkra och effektiva sjöfartstjänster.

Syftet med ändringarna i styrelsens sammansättning är att se till att bolaget bättre än tidigare kan uppfylla de krav som följer av den nya specialuppgiften.

Arctia Ab:s fastställda specialuppgift är ”att säkerställa sådan vintersjöfart som tillgodoser näringslivets transportbehov och tryggar Finlands försörjningsberedskap, med fokus på ordnande av isbrytningen i norra Östersjön på ett kostnadseffektivt sätt med låg risk, möjliggörande av militär rörlighet samt produktion av sjömätningstjänster, farledsservice och farledsplanering under alla förhållanden i anslutning till marinens beredskap.”

Mer information: 

Miikka Rainiala, enhetsdirektör, tfn 0295 342 051, [email protected]