Hoppa till innehåll

Kanslichef Kivimäki till Bryssel: Finlands mål med i kommissionens program

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 28.3.2024 15.33 | Publicerad på svenska 2.4.2024 kl. 12.21
Pressmeddelande
Kansliapäällikkö Minna Kivimäki istuu pöydän takana ja katsoo kameraan käteensä nojaten
Kanslichef Minna Kivimäki (Bild: Suvi-Tuuli Kankaanpää, Keksi)

Kanslichef Minna Kivimäki åker till Bryssel den 1–3 april 2024. Kivimäki ska delta i evenemanget Connecting Europe Days och träffa företrädare för Europeiska kommissionens generaldirektorat. 

Connecting Europe Days organiseras av Europeiska kommissionen och det belgiska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd. Evenemanget är ett viktigt årligt forum för EU:s transportpolitik och det lockar över 2500 deltagare från EU-länderna och tredjeländer.

I samband med evenemanget deltar Kivimäki i ett möte för tjänstemannaledare vid EU-ländernas transportministerier. Ledarna ska diskutera EU-medlemsländernas åsikter om vilka trafik- och transportprioriteringar som bör ingå i nästa kommissions arbetsprogram. Dessutom ska de diskutera hur EU:s utvidgning och grannländernas förbindelser ska bli en framgång för transportsektorn.

På sin resa träffar Kivimäki också företrädare för två av Europeiska kommissionens generaldirektorat. Diskussionen kommer särskilt att gälla Europeiska kommissionens kommande arbetsprogram som Finland vill påverka.

Ett framtidssäkert europeiskt transportsystem i enlighet med Finlands vision byggs upp med hjälp av en digital och ren dubbel omställning. Kommissionen bör främja en digital omställning på alla nivåer av transportsystemet, såväl i fråga om infrastruktur, data som tjänster.

Finlands mål är också att göra EU till en konkurrenskraftigare och starkare marknad. Finland betonar att den nya kommissionen särskilt bör prioritera att EU:s regleringsmakt omvandlas till en stark digital tillväxt.

Dessutom vill Finland stärka EU:s globala roll i digitala och teknologipolitiska frågor.

Mer information:

Jani Haapsaari, specialsakkunnig, tfn 0295 342 067, [email protected]