Regeringen föreslår kompletterande nationell lagstiftning till den europeiska mediefrihetsförordningen

Den 16 april 2025 lämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning som ska komplettera den europeiska mediefrihetsförordningen. Syftet med förordningen är att trygga medietjänsternas pluralism och oberoende i EU samt att fastställa gemensamma regler för hur den inre marknaden för medietjänster ska fungera.
Mediefrihetsförordningen är i huvudsak direkt tillämplig rätt i EU-medlemsländerna. Avsikten med regeringspropositionen är att göra de nationella lagändringar som förordningen förutsätter.
Förordningen förutsätter att det nationellt utfärdas bestämmelser som gör det möjligt att bedöma konsekvenserna av företagsförvärv inom mediebranschen för mediernas mångfald och redaktionella oberoende.
Förordningen ålägger myndigheter och offentliga aktörer, såsom kommuner, samt bolag som ägs av dessa en skyldighet att uppge sina reklam- och annonsutgifter. På motsvarande sätt ska också leverantörer av medietjänster uppge sina inkomster genom statlig reklam. Bestämmelser om tillsynen över vissa skyldigheter enligt förordningen och om myndigheternas befogenheter ska också utfärdas nationellt.
Förordningen förutsätter att det utfärdas nationell lagstiftning även om förfarandena och kriterierna för val och uppsägning av ledande befattningshavare i rundradiobolag. Detta genomförs i ett separat lagstiftningsprojekt som gäller ändring av Rundradiolagen. Genom projektet görs de lagstiftningsändringar som den parlamentariska Rundradioarbetsgruppen fastställt.
Ny lag om tillsyn över mediemarknaden
I regeringspropositionen föreslås det att det stiftas en ny lag om tillsyn över mediemarknaden. Genom lagen ska Transport- och kommunikationsverket ges i uppgift att bedöma hur sådana på mediemarknaden genomförda företagsförvärv, vars värde överstiger de övre gränserna för omsättning enligt konkurrenslagen, påverkar mediernas mångfald och redaktionella oberoende. Bedömningen ska dock inte hindra att företagsförvärven genomförs. Det uppskattas att Transport- och kommunikationsverket årligen kommer att få bedöma några enskilda företagsförvärv.
Transport- och kommunikationsverket ska föreskrivas ha till uppgift att övervaka att skyldigheterna enligt förordningen fullgörs i Finland. Som en del av tillsynen ska Transport- och kommunikationsverket få i uppgift att inrätta en nationell, öppen databas med uppgifter om bland annat ägandet av medier. Myndigheter, offentliga aktörer och leverantörer av medietjänster föreslås bli skyldiga att underrätta Transport- och kommunikationsverket när uppgifter om statlig reklam har publicerats.
Enligt förslaget ska mediefrihetsförordningen genomföras enligt en miniminivå och så att det nationella handlingsutrymmet utnyttjas fullt ut.
Vad händer nu?
Härnäst ska den proposition som regeringen nu överlämnar till riksdagen bli föremål för en remissdebatt i plenum. Tidpunkten för riksdagens plenum meddelas på riksdagens webbplats (Kommande plenum).
Efter remissdebatten skickas propositionen vidare till utskottsbehandling, och när utskottets betänkande är klart fortsätter behandlingen i plenum.
Mediefrihetsförordningen börjar i huvudsak tillämpas den 8 augusti 2025, då också de nationella bestämmelserna borde vara i kraft.
Mer information:
Eero Salojärvi, specialsakkunnig, tfn 0295 342 123, eero.salojarvi@gov.fi
Roosa Patrakka, specialsakkunnig, tfn 0295 342 192, roosa.patrakka@gov.fi
Pressmeddelande 21.2.2025: Remissbehandling: Ändringar i lagen om RundradionLinkki toiselle sivustolle
Statsrådets projektportal: Regeringens proposition med förslag till lagstiftning som kompletterar den europeiska förordningen om mediefrihet (LVM033:00/2024)