Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Valtioneuvosto framsida

FAO:n syntymäpäivä on Maailman ruokapäivä

Maa- ja metsätalousministeriö
16.10.2020 14.18
Uutinen
FAO:s rådgivning i oddling i Sudan. Foto: FAO.
FAO:s rådgivning i oddling i Sudan. Foto: FAO.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO täyttää 75 vuotta tänään Maailman ruokapäivänä. Joka vuosi 16. lokakuuta vietettävällä ruokapäivällä halutaan kiinnittää huomiota globaaliin ruokaturvaan ja ravitsemukseen.

FAO on jäsenmäärältään suurin YK:n jäsenjärjestöistä. Se syntyi toisen maailmansodan jälkimainingeissa kun ruokaturvan parantaminen oli yhteiskuntien jälleenrakentamisen isoimpia haasteita. Tilanne on kohentunut maailmassa oleellisesti 75 vuodessa, mutta FAO:lla ja sen jäsenmailla on vielä paljon tekemistä tilanteen parantamiseksi. Katso tuore video FAO:sta. Siinä on mukana suomalaisia FAO:ssa työskenteleviä asiantuntijoita.

Suomea ja Pohjoismaita FAO:n hallintoneuvostossa kolme vuotta edustanut  MMM:n kv. asioiden johtaja Aulikki Hulmi sanoo blogissaan (sanasta linkki), että globaali mittakaava tekee näkyväksi ruuan tuotannon, kulutuksen ja kaupan monet kasvot. ”Iso kuva paljastaa, miten vahvoja keskinäisiä yhteyksiä ruokaturvalla ja ravitsemuksella on terveyteen, metsä- ja vesitalouteen, ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuteen, toimeentuloon – ja viime kädessä yhteiskuntien ja valtioiden poliittiseen vakauteen ja turvallisuuteen”, Hulmi sanoo.

Seuraava iso maailmanlaajuinen ponnistus on YK:n ruokajärjestelmien huippukokous vuonna 2021. Valmistelut ovat pääsemässä vauhtiin. Keskeistä niissä on kansallisten ruokajärjestelmien muutostarpeiden arviointi. Suomessa suunnitteilla on toimijoiden konsultaatiota, ruokajärjestelmiä koskevia vuoropuheluja sekä  some-alusta. Niiden kautta siivilöityy panoksemme maailman ruokajärjestelmien kestävyyden vahvistamiseen, Hulmi kertoo blogissaan.

Aulikki Hulmin blogi
 

 
Tillbaka till toppen