Hoppa till innehåll

Jakttiderna för skogshönsfåglar slogs fast i enlighet med förslaget

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 27.8.2024 15.11 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 15.32
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet utfärdade en förordning om jakttiderna för skogshönsfåglar för höstens jaktsäsong i överensstämmelse med sitt förslag. Populationerna av skogshönsfåglar varierar stort från år till år, vilket beaktas i jakttiderna.

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en förordning om jakttiderna för skogshönsfåglar. Jaktsäsongen börjar tisdagen den 10 september.

Förordningen baserar sig på Finlands viltcentrals förslag till närmare regionala och artspecifika jakttider som centralen tagit fram utifrån resultaten från de nyaste vilttriangelinventeringarna. 

I en stor del av Lappland och i Nordostlandet är populationerna av tjäder och orre starka i likhet med tidigare år, medan orrpopulationen i Kajanaland och i Norra Karelen har minskat betydligt. I flera områden i södra Finland har i synnerhet populationerna av orre och tjäder vuxit något. Populationerna av järpe har minskat i många områden.

Fågelpopulationerna varierar regionalt, och jämfört med i fjol har jakttiderna ändrats inom flera områden så att jakttiderna oftast har blivit kortare. Därför är det nu viktigt att jägarna kontrollerar jakttiderna i det egna området.

Ändringarna i fågelbestånden har ställvis även orsakat oro hos remissinstanserna, och genom den årliga förordningen av jord- och skogsbruksministeriet säkerställer man att fåglar inte jagas i för stor utsträckning.

Kontrollera jakttiderna enligt kommun i bilagorna
Jord- och skogsbruksministeriet förordning om förbud mot jakt på tjäder, orre, järpe och ripa under jaktåret 2024–2025 (webbsida med jaktförordningar)
Jakttiderna för skogshönsfåglar enligt område (på finska)
Karta över jakttiderna för tjäder
Karta över jakttiderna för orre
Karta över jakttiderna för järpe
Karta över jakttiderna för dalripa

Läs mer
Läs mer om beredningen av förordningen i ett tidigare pressmeddelande

Ytterligare information 
Janne Pitkänen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 338, [email protected]