Jord- och skogsbruksministeriet utlyser finansiering för forsknings- och utvecklingsprojekt inom ramen för programmet FOOD2.0 

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2025 11.25
Typ:Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat en utlysning av finansiering för forsknings- och utvecklingsprojekt inom ramen för programmet FOOD2.0. Programmet FOOD2.0 finansieras av Business Finland och samordnas av Valio i egenskap av så kallat lokomotivföretag. I programmet försöker man få aktörer inom livsmedelssystemet och forskningsinstitut att tillsammans arbeta mot ett framtida natursmart livsmedelssystem. Det är fråga om det allra första Business Finland-lokomotivprojektet inom livsmedelssektorn. Ansökningstiden pågår från den 14 mars till den 12 maj 2025. 

Jord- och skogsbruksministeriets utlysning för forsknings- och utvecklingsprojekt stöder i synnerhet tema nummer tre (Regenerative production) och fyra (Circular economy & resource efficiency) i programmet FOOD2.0. För finansieringen av forskningsprojekten har det reserverats cirka 5 miljoner euro för perioden 2025–2029.  Jord- och skogsbruksministeriet svarar för finansieringen och bedömningen av projekten samt för administreringen av utlysningen och ansökningsprocessen.  

Prioriteringsområdena i utlysningen är följande:

  1. Jordbruksföretagens risker i en föränderlig omvärld 
  2. Effektivisering av näringskretsloppet på system- och gårdsnivå 
  3. Effektivt utnyttjande av ny teknik inom växtförädlingen
  4. Åkrar med större mångfald, bättre jordhälsa och odlingssäkerhet samt ökad biologisk mångfald  

Avsikten är att urvalet av projekt sker i juni, så att resultaten av urvalet meddelas senast i början av juli 2025. Projekten kan pågå i maximalt 4 år. Ministeriets finansiering kan inledas tidigast den 1 oktober 2025, och projekten ska avslutas allra senast den 30 oktober 2029. Ministeriets finansiering per projektkonsortium kan uppgå till högst cirka 700 000 euro.

Bakgrunden är regeringsprogrammet och de stora förändringar som utmanar det finländska livsmedelssystemet

Faktorer bakom programmet FOOD2.0 och utlysningen är det finländska livsmedelssystemets outnyttjade potential samt stora och utmanande systemiska förändringar.  Klimatförändringarnas inverkan på livsmedelsproduktionen, minskad biologisk mångfald och kriser som försvagar det globala livsmedelssystemets strukturer, såsom krig, gör oss tvungna att anpassa och förändra det nuvarande livsmedelssystemet. Utöver ekologisk hållbarhet behövs lösningar som säkerställer och stärker den inhemska produktionen ur beredskaps- och självförsörjningssynvinkel, på ett hållbart och lönsamt sätt. Livsmedelssystemet behöver reformeras.

I regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering, Ett starkt och engagerat Finland, står det följande: ”Potentialen hos den finländska rena maten utnyttjas genom ett nytt tillväxtprogram som ska öka livsmedelsexporten. Med tillräcklig finansiering för forskning, utveckling och innovationer påskyndas innovationer och investeringar inom livsmedelsbranschen, vilket ökar förädlingsvärdet och sysselsättningen inom branschen.” I planen för de offentliga finanserna för 2025–2028 har statsminister Orpos regering enats om årlig finansiering för en växande bioekonomi. 

I programmet FOOD2.0 är livsmedelssystemet en kombination av flera olika former av livsmedelsproduktion

Business Finland har valt Valio som lokomotivföretag för att samla aktörerna inom livsmedelssystemet och forskningsinstitut för att tillsammans arbeta mot ett framtida natursmart livsmedelssystem. I färdplanen för det av Valio ledda programmet FOOD2 .0 är livsmedelssystemet en kombination av flera olika former av matproduktion, av vilka en del redan existerar och en del fortfarande befinner sig på forskningsstadiet.

För att maten ska räcka till för hela världens befolkning i framtiden behöver vi både växtbaserad mat, mjölk och kött som är hållbart producerade och nya innovationer inom cellulärt jordbruk. Alla dessa former av livsmedelsproduktion behöver och stöder varandra för att naturresurserna ska kunna användas på ett klokt sätt och alla sidoströmmar och näringsämnen och all energi ska cirkulera effektivt i systemet.

Mer information: 
Suvi Ryynänen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 126, e-post: fornamn.efternamn(at)gov.fi
Elina Nikkola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 333, fornamn.efternamn(at)gov.fi