Hoppa till innehåll

Minister Essayah besöker Tornedalen torsdagen den 29 augusti

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 28.8.2024 14.26
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah besöker Tornedalen den 29 augusti för att bekanta sig med TRIWA LIFE-projektet, som är det största pågående projektet för restaurering av vattendrag. Målet är att återställa vattenströmmarna och våtmarkerna och avlägsna hindren för fiskarnas vandring. Sveriges kung Carl XVI Gustaf deltar i besöket.

Minister Sari Essayah deltar torsdagen den 29 augusti i ett besök i Tornedalen där man bekantar sig med de områden längs Torne älv som omfattas av projektet TRIWA LIFE. Ministern håller ett tal vid invigningen i Kattilakoski i Sverige. Under tillställningen talar också Sveriges kung Carl XVI Gustaf, Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Norrbottens landshövding Lotta Finstorp

TRIWA LIFE (The Torne River International Watershed LIFE) är ett projekt för restaurering av Torne älvs avrinningsområde som har som mål att den miljö kring älvarna och bäckarna på både Sveriges och Finlands sida som bearbetats av människor ska återställas. Man ska bland annat återställa de vattendrag som rensats för virkesflottning och avlägsna hinder för fiskars vandring. 

En av de största åtgärderna gäller att återställa fiskarnas vandringsförbindelse till Tengeli älvs vattendrag. Förbi Portimo forsen byggs fiskvägar som befriar vandringsförbindelser på över 970 kilometer för fiskvandring. Utöver TRIWA-projektet har byggandet av fiskvägarna kring Portimo forsen även beviljats betydande finansiering genom jord- och skogsbruksministeriets Nousu-program. Finansieringen uppgår till cirka 600 000 euro. 

"Torne älvens, Farledens, betydelse som kommunikationsled mellan Finland och Sverige går lång tillbaka i tiden. Den är inte bara en vattenkälla, utan också en källa för gemenskap, livskraft och försörjning. TRIWA-projektet är därför ett utmärkt exempel på det goda samarbetet i Tornedalen", säger minister Essayah.

Läs mer om TRIWA LIFE -projektet på Lapplands närings-, trafik- och miljöcentrals webbplats.

Bild: Kraftverket i Portimo fors i Tengeli älv. Lapplands näring-, trafik- och miljöcentral. Pressmeddelande: Byggandet av fiskvägar vid Portimo fors kraftverk i Tengeli älv inleddes i augusti (på finska)

Mer information
Sonja Falk, ministerns specialmedarbetare, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 050911 4546, [email protected]
Marjo Anttoora, ministerns specialmedarbetare, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162176, [email protected]
Olli-Matti Verta, vattenhushållningsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162123, [email protected]

EU och internationella frågor Fiskar Natur och klimat Vatten