Regeringen fortsätter sin goda jordbrukspolitik och tryggar den inhemska matproduktionens framtid

Vid sin halvtidsöversyn den 23–24 april 2025 beslutade regeringen om åtgärder för att skapa tillväxt och stärka företagens verksamhetsförutsättningar också inom livsmedels- och bioekonomisektorn. Besluten vid halvtidsöversynen präglas starkt av försörjningsberedskapen.
Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah är nöjd med besluten:
– Tillväxtförhandlingarnas beslut tryggar den inhemska matproduktionen och de skapar framtidsutsikter. Vi fortsätter vår goda politik för att förbättra jordbrukarnas ställning och verksamhetsförutsättningarna för primärproduktionen samt för att stärka livsmedelsexporten och tillväxten inom hela den bioekonomiska sektorn.
– Vi vill skapa tillväxt överallt i Finland. Förbättringen av människors köpkraft och de betydande förändringarna i företagsbeskattningen samt andra tillväxtåtgärder stärker också verksamhetsförutsättningarna för företag på landsbygden. Jord- och skogsbruksministeriets sektor bidrar stort till att skapa tillväxt och investeringarna i infrastruktur planerades även med hänsyn till företag inom bioekonomisektorn.
Inhemsk matproduktion främjas
Regeringen vill stärka primärproducentens ställning. I den reform av livsmedelsmarknadslagen som är under beredning sörjer man för lönsamheten och graden av inhemskt ursprung i livsmedelsindustrins värdekedja och utreder möjligheterna att stärka skyddet för konfidentiell information. Regeringen har också som mål att genom sin ägarstyrning stärka andelen inhemsk mat ökar i den offentliga sektorns upphandlingar.
Målet är att förbättra jordbruksproduktionens finansiella ställning genom en totalrevision av upphandlingslagen och en reform av Finnveralagstiftningen. Dessutom utreds utmaningarna i fråga om finansieringen av gårdsbruksenheter och andra företag som är verksamma på landsbygden som en del av bedömningen av regleringen av finansmarknaden, och lösningar på flaskhalsar i finansieringen kartläggs.
Jordbruksföretags investeringar möjliggörs genom att höja statsborgen som beviljas ur Gårdsbrukets utvecklingsfond (Makera) till 20 miljoner euro. Beloppen fastställs i fondens dispositionsplan. En ökning av borgensfullmakten kräver inte kapitalisering av Gårdsbrukets utvecklingsfond.
Aktiv livsmedelsproduktion stöds genom att rikta rätten till ersättning för åkerareal särskilt till unga, nyblivna jordbrukare. Dessutom bereds åtgärder riktade till jordbrukare i östra Finland för att stärka den övergripande säkerheten och försörjningsberedskapen. Regeringen har också förbundit sig att bereda en omfördelning av stödpolitiken till aktiv livsmedelsproduktion nästa säsong utan att kompromissa om de viktigaste miljömålen.
Avsikten är att fortsätta avvecklingen av den administrativa bördan inom jordbruksstöden i och med det kommande förenklingspaketet för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. De nyttiga förenklingsändringarna ska genomföras fullt ut redan före 2026.
I enlighet med föresatsen i regeringsprogrammet ska odlings- och strötorv konstateras vara en strategiskt viktig råvara, och åkrar på torvmark ska även i fortsättningen användas för att trygga försörjningsberedskapen och livsmedelstryggheten.
Åtgärder för miljön och för effektivisering av återvinningen av näringsämnen
Regeringen främjar investeringar i biogasproduktion som gör det möjligt att omvandla organiskt avfall till hållbar energi och samtidigt minska näringsbelastningen på våra vattendrag. Produktion av biogas främjar cirkulär ekonomi och förbättrar den regionala näringsbalansen genom återvinning av näringsämnen från avfall och gödsel.
Lösningar för effektivare återvinning av näringsämnen utvecklas i synnerhet kring Skärgårdshavet, bland annat genom att stödet för näringscirkulation får en fortsättning och dessutom görs teknikneutralt. Dessutom ska man utarbeta en färdplan för återvinning av näringsämnen och försörjningsberedskap i fråga om gödselmedel. Regeringen inleder också ett försök med en informationsresurs för näringsämnen i åkermark för att effektivisera återvinningen av näringsämnen i Skärgårdshavets avrinningsområde. Försöket baserar sig på frivilligt deltagande.
Nivån på miljöersättningen för skyddszoner föreslås bli höjd. Åtgärden är särskilt viktig i området kring Skärgårdshavet för att förebygga näringsläckage. Regeringen beslutade också att man före budgetförhandlingarna utreder möjligheterna att rikta tilläggsfinansiering till Forststyrelsens naturtjänster i syfte att främja skötseln av hotade vårdbiotoper genom att köpa tjänster av jordbrukare.
Ökning av förädlingsvärdet inom bioekonomin som mål
En ökning av förädlingsvärdet inom bioekonomin främjas genom att livsmedelsexporten och den skogliga bioekonomin stöds. Försörjningsberedskapen inom bioekonomisektorn säkerställs. Livsmedelsexport är ett pilotområde i reformen av Team Finland.
I anslutning till jord- och skogsbruksministeriets tillväxtpaket inriktas det stödfunktioner på att öka exporten och trygga kompetensen. Där iakttar man produktion i Finland och den produktexport som hänför sig till den, likaså export av utrustning, teknik och kompetens samt IP-licensiering.
Utvidgningen av kunskapsbasen bidrar till att utbilda experter och utveckla expertis inom livsmedelsbranschen på bred front, inklusive cellulärt jordbruk, bioekonomi och cirkulär ekonomi. Statens riskfinansierings- och låneinstrument utvecklas för att möjliggöra investeringar i cellulärt jordbruk.
Regeringen skapar incitament för att samarbete på områdena cellulärt jordbruk, jordbruk och energi ska kunna bli affärsverksamhet. Av Business Finlands fullmakt för forskning och utveckling anvisas 10 miljoner euro per år för att utveckla nya värdekedjor inom livsmedelsproduktionen 2026–2029.
Inrättandet av salmonellafonden framskrider
Regeringen bereder en proposition med förslag till lag om en ny salmonellaskadefond för svinsektorn som ska stå utanför statsbudgeten. Ur fonden ska det betalas ersättning till aktörer som håller och föder upp svin för de kostnader och förluster som orsakas av förekomsten av salmonella på svingårdar. De fondmedel som är avsedda för betalning av ersättningar ska inflyta från salmonellaskadeavgifter som årligen tas ut hos nämnda aktörer.
Regeringen överför ett engångsbelopp på 10 miljoner euro till fondens startkapital när lagen träder i kraft, senast 2027. Avsikten med detta är att fonden genast från början ska vara solvent med tanke på de uppskattade ersättningsansvaren.
– Vi vill stärka det positiva framtidsarbetet. Detta syns till exempel i tryggandet av investeringar, uppmuntrandet av unga genom att lösa problemet med ersättningsberättigande, tryggandet av svinsektorns framtid genom salmonellafonden, främjandet av lösningar för återvinning av näringsämnen och en stark satsning på FoUI i syfte att utveckla nya värdekedjor inom livsmedelskedjan. Det är extremt viktigt med tanke på morgondagens livsmedelstrygghet och utveckling av produktionen inom alla sektorer att vi främjar generationsväxlingar vid jordbruksföretag. När det gäller att främja livsmedelsexporten har man kommit mycket väl i gång, och vi ska fortsätta på samma sätt, sammanfattar minister Essayah.
Skogstillväxt och kolsänkor stärks
Regeringen stärker skogstillväxt och kolsänkor genom ett omfattande åtgärdspaket som bland annat omfattar informationsstyrning, påskyndande av skogsförnyelse, tätare trädbestånd, ökad skogsareal, främjande av skogsgödsling samt bättre beredskap för förebyggande av skogsskador.
Finansieringen av hästsektorn ses över 2026
Hästsektorn utvecklas i enlighet med strategin från 2021. Penningspelsreformen förutsätter att praxis för statsunderstöd inom hästsektorn anmäls på nytt. I samband med det ser man våren 2026 över det statsunderstöd som hästsektorn behöver 2028–2029.
Länkar
Regeringens pressmeddelande 23 april 2025: Orpos regering: Besluten under ramförhandlingarna stärker Finlands konkurrenskraft och säkerhet
Protokollsanteckningar från regeringens halvtidsöverläggning 23.4.2025 (på finska)Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 178kB
Halvtidsöverläggningens tillväxtåtgärder 23.4.2025Tiedosto avautuu uudessa välilehdessä pdf 133kB
Mer information:
Marjo Loponen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 308 5411, marjo.loponen(at)gov.fi
Matti Hyytinen, ekonomidirektör, tfn 0295 162 225, matti.hyytinen(a)gov.fi