Arbetsgrupp: Samarbetet mellan trossamfund, skolor, läroanstalter och kommuner viktigt för att stödja barns och ungas välbefinnande

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 25.2.2025 15.34
Pressmeddelande

Välbefinnandet hos barn och unga har försämrats allvarligt i Finland. För att förbättra situationen föreslår undervisnings- och kulturministeriets arbetsgrupp att olika trossamfunds kompetens inom ungdomsarbetet ska utnyttjas mera. Arbetsgruppen överlämnade sitt förslag till idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist och undervisningsminister Anders Adlercreutz tisdagen den 25 februari.

De största trossamfunden är viktiga både som aktörer inom ungdomsarbetet och som samarbetspartner för kommuner, skolor och läroanstalter. Särskilt den evangelisk-lutherska kyrkan har både betydande resurser och mycket yrkeskunskap inom pedagogik, och erbjuder unga meningsfull verksamhet i olika former. 

För att de yrkesutbildade personer som arbetar i olika trossamfund ska kunna stödja barns och ungas välbefinnande på bästa möjliga sätt behövs det anvisningar om hur deras kunnande kan utnyttjas i skolor, läroanstalter och inom ungdomsarbetet i kommunerna utan att innehållet måste vara religionsbundet. 

Klara spelregler för samarbetet 

Arbetsgruppen betonar att olika samhällsaktörer bör arbeta målmedvetet för att främja barns och ungas välbefinnande i ett nära, målinriktat och planmässigt samarbete. 

För att stärka verksamhetens genomslag rekommenderar arbetsgruppen att man i större utsträckning än för närvarande utnyttjar den pedagogiska kompetens som finns i kommuner och religiösa samfund. Det är viktigt att samarbetet inte innehåller sådana element som är religiöst eller konfessionellt förbindande. Samarbetet är av känslig natur på grund av religionsfriheten och det allmännas neutralitet, som är viktigt att ta i beaktande. Också dessa frågor behandlas i Utbildningsstyrelsens anvisningar. 

- Arbetsgruppens förslag är ett viktigt steg mot att förbättra barns och ungas välbefinnande i samarbete med olika trossamfund. Ingen aktör kan ensam förbättra ungas välbefinnande och framtidsutsikter, utan det behövs ett brett urval av arbetsmetoder. Det är viktigt att alla aktörer som arbetar med fostran och främjande av barns och ungas välbefinnande har gemensamma mål, säger minister Bergqvist. 

Enligt utredningen är det inom ramen för den gällande lagstiftningen redan möjligt för kommuner, skolor, läroanstalter och religiösa samfund att samarbeta för att stärka barns och ungas välbefinnande. För närvarande bedrivs ett gott och omfattande samarbete på olika håll i Finland på avtalsbasis. Den evangelisk-lutherska kyrkan har omfattande samarbetsavtal med kommunerna. 

- Det finns skäl att effektivisera samarbetet mellan trossamfunden, skolorna och ungdomsarbetet, i synnerhet därför att den gällande lagstiftningen inte utgör något hinder. För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att samarbetet är öppet och planmässigt, säger minister Adlercreutz

De lokala avtalen har en nyckelroll 

För att främja samarbetet, planeringen och öppenheten uppmuntrar arbetsgruppen till att införa förfaranden för lokala avtal. För att stödja ingåendet av lokala avtal bör kommunernas och trossamfundens olika arbetssätt beaktas när man utarbetar modellen för avtal om samarbete med trossamfund. 

Principerna, strukturerna och praxis för samarbetet bör skrivas in i ett separat avtal och också i behövliga styrdokument i kommuner, skolor och läroanstalter, till exempel i välfärdsplaner, läsårsplaner samt i planer som gäller undervisning och elevhälsa. 

För att säkerställa att målen och villkoren för samarbetet är transparenta och för att stärka aktörernas ömsesidiga förtroende ska kommunikationen om samarbetet vara planmässig och öppen och ske i rätt tid. 

Mer information: Anita Lehikoinen, kanslichef, arbetsgruppens ordförande, tfn 0295 330 182 

Promemoria från gruppen för utveckling av samarbetet mellan trossamfund, välfärdsområden, skolor och läroanstalter 

Allmänbildande utbildning Kyrkliga ärenden Unga Utbildning