Hoppa till innehåll

Begränsningar i användningen av telefoner och mobila enheter i skolorna

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 30.12.2024 13.53
Pressmeddelande

Lagen om grundläggande utbildning ändras. Användningen av telefoner och andra mobila enheter under lektionerna tillåts endast i begränsad utsträckning. Regionförvaltningsverken kan i fortsättningen också på eget initiativ undersöka om undervisningen har ordnats i enlighet med lagstiftningen. Dessutom fogas till lagen en fysiskt aktiv livsstil som en del av målen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Regeringen lämnade en proposition om detta måndagen den 30 december.

Ändringarna ingår i målen för regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering.

Under lektionerna ska det enligt förslaget i regel vara förbjudet att använda telefoner eller andra mobila enheter, och endast tillåtet under vissa förutsättningar. En elev får i fortsättningen endast med lärarens eller rektorns tillstånd använda sin telefon eller mobila enhet under en lektion i inlärningssyfte eller för sin personliga hälsovård. 

Rektorn eller en lärare vid skolan ska under arbetsdagen ha rätt att frånta en elev en telefon och en mobil enhet som eleven stör undervisningen eller inlärningen med.

- Jag är övertygad om att ändringen har en positiv inverkan på koncentrationen under lektionerna och förbättrar arbetsron i skolorna, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.

Som en del av reformen ska skolan i fortsättningen utarbeta behövliga ordningsregler för användningen och förvaringen av telefoner och andra mobila enheter under skoldagen (inklusive raster och måltider). 

- Genom att förtydliga reglerna stärker vi rätten till en trygg och lugn studiemiljö för dem som deltar i undervisningen och förbättrar vi likabehandlingen av eleverna, säger Adlercreutz.

Genom propositionen görs det inga ändringar i fråga om de disciplinära åtgärder som föreskrivs i lagen om grundläggande utbildning.

Regionförvaltningsverkens befogenheter

Till lagen om grundläggande utbildning fogas en bestämmelse enligt vilken regionförvaltningsverken i fortsättningen på eget initiativ kan undersöka om utbildningen har ordnats på ett lagenligt sätt. 

Genom förbättrad tillsyn säkerställs tjänsternas lagenlighet och kvalitet samt tillgodoseendet av elevernas rättigheter och rättsskydd. Till lagen fogas dessutom en bestämmelse om de sanktioner som regionförvaltningsverken kan tillgripa: anmärkning, uppmärksamgörande, föreläggande och vite.

En fysiskt aktiv livsstil

Regeringen har som mål att öka den fysiska aktiviteten i varje åldersgrupp. Att ta in främjandet av en fysiskt aktiv livsstil i lagen om grundläggande utbildning har skrivits in som en åtgärd i regeringens program Finland i rörelse. 

Syftet med propositionen är att genom att foga en fysiskt aktiv livsstil till målen för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen stärka vikten av gymnastik och idrott i förskoleundervisningens och skolornas verksamhetskultur samt förbättra den aktiva fysiska livsstilens betydelse som en övergripande livskompetens. 

Ändringen ökar barns och ungas fysiska aktivitet under skoldagen och stärker deras helhetsmässiga välbefinnande. Det att eleverna rör på sig under skoldagen har visat sig ha en positiv inverkan på deras inlärningsresultat.

På grund av detta tillägg uppdaterar Utbildningsstyrelsen grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen.

I fråga om mobila enheter och regionförvaltningsverkens befogenheter föreslås lagändringarna träda i kraft den 1 augusti 2025, och i fråga om en fysiskt aktiv livsstil föreslås ändringarna träda i kraft den 1 augusti 2026.

Mer information:     

  • Marja Penttilä, regeringsråd (mobiltelefoner och andra mobila enheter), tfn 0295 330 400
  • Anne-Marie Brisson, regeringsråd (laglighetsövervakning vid regionförvaltningsverken), tfn 0295 330 079
  • Marjaana Larpa, regeringsråd (främjande av en fysiskt aktiv livsstil), tfn 0295 330 480
Allmänbildande utbildning Ett kunnigt Finland Programmet Finland i rörelse Utbildning