Hoppa till innehåll

Förhandlingarna med yrkeshögskolorna om avtalsperioden 2025–2028 har slutförts – särskild FoUI-finansiering beviljas till ett belopp av 10 miljoner euro

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 13.02 | Publicerad på svenska 20.6.2024 kl. 15.15
Pressmeddelande

Förhandlingarna mellan undervisnings- och kulturministeriet och högskolorna om yrkeshögskolornas avtalsperiod 2025–2028 har slutförts. Vid förhandlingarna i maj-juni behandlades hur de överenskomna utvecklingsåtgärderna för 2021–2024 har framskridit samt avtalades om högskolespecifika mål för perioden 2025–2028.

Genomförandet av högskolornas strategier stöds vid förhandlingarna genom riktad strategifinansiering som utgör 5 procent av yrkeshögskolornas statliga finansiering. Resten, det vill säga 95 procent, av den statliga finansieringen riktas till yrkeshögskolorna enligt en kalkylerad finansieringsmodell. 

Under avtalsperioden 2025–2028 syftar strategifinansieringen i synnerhet till att stödja de åtgärder vid yrkeshögskolorna som stärker yrkeshögskolornas forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI) och som stöder utbildningens kvalitet på väg mot det mål för utbildningsnivån som fastställts i regeringsprogrammet, enligt vilket minst 50 procent av de unga vuxna ska ha avlagt en högskoleexamen. 

Med finansieringen stöder man dessutom sådana åtgärder som främjar välbefinnandet och den fysiska aktiviteten inom högskolesamfunden, stöder högskolornas internationalisering och sysselsättningen av internationella studerande i Finland samt främjar samarbetet och profileringen mellan olika högskolor.

Den fleråriga planen för statlig forsknings- och utvecklingsfinansiering, som styr användningen av ökad FoU-finansiering, betonar vikten av att stärka samarbetet mellan företag och andra aktörer inom forskning och utveckling och sporra företag att öka forsknings- och utvecklingsverksamheten i Finland. Vid avtalsförhandlingarna mellan yrkeshögskolorna och undervisnings- och kulturministeriet fokuserade man på yrkeshögskolornas FoUI-verksamhet och förmåga att främja och förnya FoUI-verksamheten vid i synnerhet små och medelstora företag. Med strategifinansieringen stöder undervisnings- och kulturministeriet åtgärder genom vilka yrkeshögskolorna till exempel förbättrar sina förutsättningar att klara sig i konkurrensen om inhemsk och internationell forskningsfinansiering samt stärker livskraften och kunskapsbasen i sin region.

Alla yrkeshögskolor har under avtalsperioden 2025–2028 förbundit sig att höja sina examensmål och på så sätt främja målet i regeringsprogrammet om att höja utbildningsnivån för att trygga högskoleutbildningens kvalitet. Vid förhandlingarna kom man överens med alla yrkeshögskolor om åtgärder för att främja högskolesamfundets välbefinnande, även när det gäller fysisk aktivitet. De studerandes och personalens välbefinnande är också grunden för att utbildningsprocesserna ska fungera smidigt.

Undervisnings- och kulturministeriet stöder en ansvarsfull internationalisering av yrkeshögskolorna, såväl inom utbildningen som inom FoUI-verksamheten. Yrkeshögskolorna har en stark vilja att trygga tillgången på kompetent arbetskraft genom att också öka antalet internationella studerande. Som bäst utvecklas det bland annat ett funktionellt tvåspråkigt utbildningsutbud samt fungerande partnerskap för att stödja integreringen och sysselsättningen av internationella studerande i Finland.

Med yrkeshögskolornas strategifinansiering stöder ministeriet också nya samarbetsprojekt både mellan yrkeshögskolorna och överlag i form av ekosystemsamarbete. Nätverk mellan yrkeshögskolor som har förutsättningar att stödja utbildningens och FoUI-verksamhetens kvalitet, främja profileringen och effektivisera verksamheten är till exempel 4Q-samarbetet för att stärka FoUI-verksamhetens genomslag och utbildningens dragkraft (Arcada, Diak, Humak, KAMK), 6AMK-nätverket för utveckling av kontinuerligt lärande (Haaga-Helia, Humak, HAMK, Laurea, XAMK, Metropolia), nätverket för äldrekompetens (Karelia, XAMK, Lapplands YH, Metropolia, SAMK, SeAMK), samarbetsarrangemanget för tradenomutbildning (JAMK, Savonia, AOAMK) samt samarbetet inom social- och hälsovården mellan yrkeshögskolorna i norra Finland (Lapplands YH, KAMK, OAMK). 

Förhandlingarna fördes utifrån yrkeshögskolornas egna strategier. Yrkeshögskolorna har i sitt strategiarbete engagerat studerande och personal samt sina berörda grupper. Strategiarbetet återspeglar i hög grad de regionala utvecklingsprioriteringarna inom verksamhetsområdet för varje yrkeshögskola.

Avtalsförhandlingarna med universiteten för perioden 2025–2028 förs i september-oktober 2024.

Särskild finansiering på 10 miljoner euro för yrkeshögskolornas FoUI-verksamhet 2024

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat yrkeshögskolorna 10 miljoner euro i statlig finansiering enligt prövning för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI). 

Specialfinansieringen för yrkeshögskolornas FoUI-verksamhet 2024 fördelas på basis av statistikuppgifter om yrkeshögskolornas utgifter och personalresurser inom forskning och utveckling. Från och med 2025 blir den särskilda finansieringen på 10 miljoner euro en del av den statliga finansiering som fördelas enligt yrkeshögskolornas finansieringsmodell i enlighet med de förordningar som utfärdas om finansieringsmodellerna.

Ytterligare information: