Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Yrkeshögskolorna på västkusten får 2,5 miljoner euro för att fördjupa samarbetet inom utbildningen och FoUI-verksamheten

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.3.2023 15.54 | Publicerad på svenska 24.3.2023 kl. 15.17
Pressmeddelande

Yrkeshögskolorna i Vasa, Satakunta och Åbo samt yrkeshögskolan Centria fördjupar sitt samarbete kring rena energilösningar och teman som rör digital tillverkningsteknik och robotik. Forsknings- och kulturminister Petri Honkonen har beviljat 2,5 miljoner euro i finansiering för 2023–2025 för att utvidga yrkeshögskolornas samarbete inom utbildning och FoUI-verksamhet.

Genom ett fördjupat samarbete mellan yrkeshögskolorna strävar man efter att stärka kompetensbasen på västkusten och genomföra allt mer verkningsfulla FoUI-projekt. Samarbetet stöder utvecklingen i regionen och svarar på behovet av kompetent arbetskraft som företagen lyft fram. Ett tätare samarbete innebär till exempel gemensamma projekt, delning av forskningsinfrastrukturer och utbildningsinnehåll samt samundervisning utgående från varje yrkeshögskolas huvudsakliga kompetensområden.

– Att samla kompetensen från yrkeshögskolorna i Vasa, Åbo och Satakunta och yrkeshögskolan Centria för att svara på behovet av kompetent arbetskraft och FoUI-kunnande i industriklustren på västkusten är en satsning på en hållbar ekonomisk tillväxt och välfärd i regionen. De lösningar för ren energi och digital tillverkningsteknik som yrkeshögskolorna på västkusten producerar tillsammans och i samarbete med arbetslivet har en stark koppling till de globala behoven. Den allt starkare FoUI- och utbildningsverksamheten inom branscherna stöder verksamhetsvillkoren för näringarna på västkusten och deras förnyelse genom att påskynda den digitala och gröna omställningen och skapa nya arbetstillfällen i Finland, säger forsknings- och kulturminister Petri Honkonen.

I landskapen på västkusten finns nationellt betydande kluster för marinindustri, energiteknik och robotik. Utvecklingen av klustren och de helt nya industrisektorerna kräver att yrkeshögskolorna i regionen satsar på utbildningshelheter och FoUI-samarbete. Med samarbetet strävar man dessutom efter att intensifiera samverkan med Uppsala, Västerbotten och Umeå.

Mer information:

  • Atte Jääskeläinen, överdirektör, tfn 0295 330 0309
  • Ulla Mäkeläinen, undervisningsråd, tfn 0295 330 0223
 
Tillbaka till toppen