Hoppa till innehåll

Pidetty! – Arbetsandan inom justitieförvaltningen fortsätter

justitieministeriet
Utgivningsdatum 3.9.2024 13.48
Kolumn

Det sista kvartalet av justitieförvaltningens tvååriga utvecklingsprojekt Pidetty! inleds. Många åtgärder är klara eller pågår och en del av dem håller på att inledas.

En nyhet är interna arbetsgemenskapscoacher 

Ett tjugotal arbetsgemenskaper eller team från olika ämbetsverk och från olika delar av Finland har meddelat sitt intresse för att utveckla sitt coachande arbetssätt under den kommande hösten och vintern. Var och en får hjälp med utvecklingsarbetet av en intern arbetsgemenskapscoach inom förvaltningsområdet, en del två. 

”Jag tycker att coaching är ett bra sätt att få människor att själva fundera på verksamhetssätt och lösningar i stället för att få färdiga svar. Genom att reflektera och fundera själv engagerar sig människorna bättre i målen, metoderna och verksamhetssätten. I bästa fall stärker det också arbetsgemenskapen och känslan av samhörighet, vilket i sin tur förbättrar arbetsklimatet och påverkar människors ork i arbetet.”
Så här sammanfattades idén av en person som anmält sig som intern coach. 

Det är fråga om en åtgärd som genomförts med Kaiku-finansiering avsedd för utvecklingsprojekt inom statliga organisationer och vars mål är att öka arbetets meningsfullhet. Vid sidan av sitt dagliga arbete får interna arbetsgemenskapscoacher en ny, annorlunda arbetsuppgift och får utveckla sin kompetens. Å andra sidan ökar meningsfullheten i arbetsgemenskapernas arbete i och med att verksamhetssätten och samarbetet utvecklas. De frivilliga arbetsgemenskapscoacherna som anmält sig är intresserade av sin nya uppgift:

”Jag vill själv vara med och skapa ett bättre arbetsliv inom staten.”

”Jag hoppas att jag verkligen kan hjälpa arbetsgemenskapen med en utmaning/ett problem, för det om något är mycket belönande även för mig själv.”

”Att fungera som coach låter som min grej... att få till stånd en diskussion och ställa rätt frågor så att gruppen själv kan komma fram till en lösning.”

”Jag tror att jag har något att ge. Jag tänker att som arbetsgemenskapscoach skulle kunna hjälpa arbetsgemenskaperna direkt och förbigå den byråkrati som vi själva skapat. Jag skulle lära mig mer.”

Mari Blomqvist, partnercoach vid HAUS, inskolar arbetsgemenskapscoacherna för den nya rollen. Varje arbetsgemenskapscoach har en coachpartner och tillsammans kan de planera coachingmöten, öva på metoder och ventilera sina tankar. 

Vi får höra erfarenheter och insikter om arbetsgemenskapscoachingen under höstens gång. 

Justitieförvaltningen som provkanin i att skapa gemensamma webbutbildningar mellan eOppiva och läroanstalter

Även om det finns många läromedel som är öppna för alla i eOppiva har de hittills inte publicerats på andra plattformar och man har inte kunnat få studiepoäng för dem. Universiteten och yrkeshögskolorna är viktiga partner för staten och med hjälp av dem kan vi öka kännedomen om vår verksamhet och vårt intresse som potentiell arbetsgivare bland studerandena. 

Som en åtgärd inom projektet Pidetty! genomför vi webbkursen Johdatus oikeudenhoitoon (Introduktion i rättsvård) som publiceras i november. Det är den första webbutbildningen som genomförs som eOppiva-produktion och som också publiceras som en del av samarbetsläroanstaltens utbildningsutbud. Därefter börjar man genomföra webbutbildningen Työtä Suomen parhaaksi (Arbete för Finlands bästa), som är en av åtgärderna i statens personalstrategi. Vårt mål är att öka kännedomen om arbetet och därmed antalet personer som är intresserade av en karriär inom staten. Utbildningarna planeras så att de kompletterar varandra och kan också utnyttjas som en del av introduktionen. Laurea är samarbetsläroanstalt för båda utbildningarna. 

År 2025 öppnas den nya webbplatsen opin.fi, där de finländska högskolornas öppna studieutbud finns samlat. Webbutbildningar som genomförs som samarbete med läroanstalter kommer att finnas på den här webbplatsen. 

Vardagen i justitieförvaltningens arbete presenteras i Juristipodi

Som en åtgärd inom projektet Pidetty! inledde vi ett samarbete med arbetslivshuset för den juridiska branschen Paragraaffi. I och med samarbetsavtalet får vi synlighet särskilt vid sidan av aktörer inom den privata sektorn. Under 2024 publiceras sammanlagt sex avsnitt i Paragraaffis podcastserie Juristipodi.

I avsnitten presenterar vi den mångfald av arbete och yrken som finns inom justitieförvaltningen. I varje avsnitt intervjuas två yrkespersoner som bland annat berättar om sitt arbete i rättssalen och dess kulisser samt med sina klienter både på kontoret och i mer speciella miljöer. I avsnitten berättar vi också om lagberedningsarbetet, genomförandet av kriminalpolitiken i praktiken samt om internationella karriärmöjligheter. 

Ett gemensamt mässkoncept gör det lättare att åka på mässor och evenemang

Under det gångna året kom vi med idéer, testade och finslipade förvaltningsområdets gemensamma mäss- och evenemangskoncept. Väggdukar och roll-ups samt mässkjortor för dem som representerar oss på mässan skapar ett gemensamt visuellt uttryck för justitieförvaltningen. Vi utnyttjar vi testet Vilket yrke inom rättstillämpning skulle passa dig? när vi inleder ett möte med en besökare. 

Våra mässrepresentanter representerar hela förvaltningsområdet, inte bara sitt eget ämbetsverk. För att tillgodose nyfikna mässbesökares informationshunger kan de utnyttja yrkesbeskrivningar, presentationer av ämbetsverk och medarbetarberättelser som samlats på webbplatsen oikeus.fi. Dessutom har de tillgång till en mässmapp med visuellt presentationsmaterial från olika aktörer inom justitieförvaltningen. Som tack för mötet får mässbesökaren ett Law Juu-halarmärken om hen så önskar!  

I början av september kan vår mässavdelning ses på UusioUra-mässan på Kabelfabriken som riktar sig till dem som är över 45 år och vill byta bransch. Välkommen att bekanta dig med justitieförvaltningen!

 

Skribenten

Specialsakkunnig Taru Ritari är projektchef för Pidetty! -projektet.