Hoppa till innehåll

Utredningsgrupp ska utreda dataintrånget vid Helsingfors stad

justitieministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.25
Pressmeddelande

Statsrådet har beslutat att inleda en utredning av den exceptionella händelsen som gäller dataintrånget mot Helsingfors stad. En utredningsgrupp har tillsatts för utredningen. Syftet med utredningen är att producera information som har betydelse för tryggandet av säkerheten i samhället.

Helsingfors stad har utsatts för ett exceptionellt omfattande dataintrång som kom till stadens kännedom den 30 april 2024. Dataintrånget gäller enligt en preliminär bedömning cirka 150 000 elever och deras vårdnadshavare samt cirka 38 000 av stadens anställda. På den nätverksresurs som utsattes för dataintrånget fanns det uppgifter om personer som under årens lopp har varit inskrivna hos daghem, skolor eller andra läroanstalter, t.ex. personbeteckningar, adresser samt uppgifter om medborgarskap och trossamfund. 

I lagen om säkerhetsutredning av olyckor och vissa andra händelser föreskrivs också om utredning av så kallade exceptionella händelser. Utöver olyckor kan också andra händelser som allvarligt skakat medborgarnas trygghetskänsla utredas. Beslut om att inleda en utredning av en exceptionell händelse fattas av statsrådet. För utredningen av en exceptionell händelse kan statsrådet tillsätta en utredningskommission i anslutning till Olycksutredningscentralen.

Det exceptionellt omfattande dataintrånget som riktats mot känsliga och även sekretessbelagda uppgifter kan anses vara en mycket allvarlig händelse som har rubbat säkerheten i det finländska samhället.  Motsvarande fall som har samband med cyber- eller dataintrång har inte tidigare utretts som exceptionella händelser. Med hjälp av den utredning som nu inleds produceras information om hur samhället bättre kan förbereda sig på motsvarande situationer. Bland annat utreds bakgrunden till det skedda, hur informationssäkerheten hade säkerställts, hur ledningen, övervakningen och inspektionen hade genomförts samt hur kommunikationen och eftervården för dataintrångets offer realiserades. Säkerhetsutredningen görs inte för att klarlägga det juridiska ansvaret, och därför omfattar utredningen inte frågor om skuld, ansvar och skadestånd.

Den självständiga och oberoende utredningsgruppen leds av Hanna Tiirinki, ledande utredare vid Olycksutredningscentralen. Medlemmarna är Kimmo Rousku, ledande forskare vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, Petteri Järvinen, informationssäkerhetsexpert, Petri Koistinen, lektor vid Sydöstra Finlands yrkeshögskola, Tomi Lounema, direktör för Erillisverkot Oy, Ville-Petteri Pulkkinen, räddningschef och Lilly Korpiola, expert på kriskommunikation.

Utredningen beräknas pågå i 9–12 månader. Utredningsgruppen utarbetar en utredningsrapport om utredningen av den exceptionella händelsen.

Hur informationen till de berörda ska ordnas meddelas separat.

Statsrådets beslut

Ytterligare information:
Hanna Tiirinki, ledande utredare, Olycksutredningscentralen, tfn 0295 150 747, [email protected] 
Piritta Koivukoski-Kouhia, specialsakkunnig, justitieministeriet, tfn 0295 150 026, [email protected]