Hoppa till innehåll

Ändringar i Gränsbevakningsväsendets ledning 1.1.2025

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2024 13.59
Pressmeddelande

Statsrådet har i sitt allmänna sammanträde den 29 augusti 2024 beslutat föreslå att republikens president utnämner konteramiral Markku Hassinen till tjänsten som chef för Gränsbevakningsväsendet fr.o.m. den 1 januari 2025. Utnämningen är för viss tid och gäller till den 30 november 2029. 

Samtidigt föreslog statsrådet att generalmajor Matti Sarasmaa utnämns till biträdande chef för Gränsbevakningsväsendet för tiden 1.1.2025–31.12.2027, till tjänsten som amiral och avdelningschef för personalavdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet flottiljamiral Tom Hanén för tiden 1.1.2025–31.12.2029 och till tjänsten som general och avdelningschef för gräns- och sjöavdelningen överste Mika Rytkönen för tiden 1.1.2025–31.12.2029.

Gränsbevakningsväsendets nuvarande chef, generallöjtnant Pasi Kostamovaara, går i pension fr.o.m. den 1 januari 2025 i slutet av sin tjänsteperiod. Gränsbevakningsväsendets militära tjänster kan tillsättas utan att ledigförklara dem.

Republikens president ska fastställa tjänsteutnämningarna Hassinen, Sarasmaa, Hanén och Rytkönen fredagen den 30 augusti 2024.

Konteramiral Markku Hassinen har tjänstgjort vid Gränsbevakningsväsendet sedan 1987. För närvarande tjänstgör han i uppgiften som biträdande chef för Gränsbevakningsväsendet, i vilken han tjänstgjort sedan den 1 oktober 2019. Hassinen har avlagt generalstabsofficersexamen och han har befordrats till konteramiral den 21 mars 2019. Tidigare har han varit bl.a. avdelningschef för personalavdelningen och gräns- och sjöavdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet, kommendör för Finska vikens sjöbevakningssektion och gränssäkerhetsexpert vid Finlands ständiga representation vid EU. 
 
För närvarande tjänstgör generalmajor Matti Sarasmaa i uppgiften som avdelningschef för gräns- och sjöavdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet, i vilken han tjänstgjort sedan den 1 januari 2020. Han har avlagt generalstabsofficersexamen och han har befordrats till generalmajor den 21 mars 2023.  Sarasmaa har i tillägg med den ovannämnda uppgiften som avdelningschef varit bl.a. avdelningschef för personalavdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet, kommendör för Kajanalands gränsbevakningssektion och gränssäkerhetsexpert vid Finlands ständiga representation vid EU. 

För närvarande tjänstgör flottiljamiral Tom Hanén i uppgiften som avdelningschef för personalavdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet, i vilken han har tjänstgjort sedan 1 januari 2020. Han har avlagt generalstabsofficersexamen och han har befordrats till flottiljamiral den 1 januari 2020. Därutöver är han doktor i militärvetenskap. Hanén har i tillägg med uppgiften som avdelningschef varit bl.a. kommendör för Finska vikens sjöbevakningssektion, ledare för högskoleavdelningen vid Gräns- och sjöbevakningsskolan, chef för sjösäkerhets- och sjöräddningsenheten vid staben för Gränsbevakningsväsendet samt gränssäkerhetsexpert vid Finlands ständiga representation vid EU. 

För närvarande tjänstgör överste Mika Rytkönen i uppgiften som kommendör för Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion, i vilken han har tjänstgjort sedan den 1 december 2022. Rytkönen har avlagt generalstabsofficersexamen och han har befordrats till överste den 21 mars 2017. Tidigare har han varit bl.a. kommendör för Kajanalands gränsbevakningssektion, chef för gräns- och sjöavdelningens enhet för internationellt samarbete vid staben för Gränsbevakningsväsendet samt gränssäkerhetsexpert vid Finlands ständiga representation vid EU.

Gränsbevakningsväsendet upprätthåller gränssäkerheten, sjösäkerheten och krisberedskapen

Gränsbevakningsväsendet svarar för gränssäkerheten vid östgränsen, på gränsövergångsställena och till sjöss samt för sjöräddning och bekämpning av miljöskador till havs. Gränsbevakningsväsendet bekämpar brott i alla sina uppgifter, är en territorialövervakningsmyndighet och en del av Finlands försvarssystem samt den Europeiska gräns- och kustbevakningssektionen.

Ytterligare information:
Avdelningschefen för juridiska avdelningen vid staben för Gränsbevakningsväsendet Sanna Palo, tfn 0295 421 601, [email protected]