Hoppa till innehåll

En proposition med skärpta bestämmelser om tagande i förvar och inreseförbud har sänts på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2024 13.22
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har sänt ett lagutkast på remiss genom vilket utlänningslagens bestämmelser om tagande i förvar skärps och bestämmelserna om inreseförbud revideras. Till lagen fogas dessutom en möjlighet att av säkerhetsskäl återkalla uppehållstillstånd och meddela inreseförbud för utlänningar som vistas utanför Finland. Remissbehandlingen pågår till den 28 juni 2024.

De ändringar som föreslås i utkastet till proposition grundar sig på regeringsprogrammets föresatser om invandringspolitik. Målet är att effektivisera avlägsnandet ur landet av personer som vistas i landet olagligt och att bättre än för närvarande trygga den allmänna ordningen och den nationella säkerheten. 

Avsikten är att genom propositionen göra de skärpningar som är möjliga enligt EU:s återvändandedirektiv och införa bästa praxis till stöd för regeringens mål att skärpa asylpolitiken.

Maximitiden för hållandet i förvar förlängs 

Enligt propositionen ska maximitiden för hållandet i förvar förlängas från 12 månader till 18 månader i situationer som gäller avlägsnande ur landet. Till lagen fogas en möjlighet att förlänga tiden i förvar från sex månader till 12 månader, om personen utgör en fara för allmän ordning och säkerhet eller för den nationella säkerheten.

I propositionen föreslås dessutom att det till lagen fogas möjligheter att ta en person i förvar för att upprätthålla allmän ordning. Det föreslås att begreppet risk för avvikande, som redan finns i lagen, preciseras.

Bestämmelserna om inreseförbud ska revideras 

Meddelandet av inreseförbud ska effektiviseras i en situation där det inte fastställts någon tidsfrist för frivillig återresa eller där personen inte frivilligt har lämnat landet inom utsatt tid. 

Till lagen fogas en möjlighet att meddela en tredjelandsmedborgare ett tidsbegränsat inreseförbud för högst 15 år. Detta är förenligt med det inreseförbud som kan meddelas EU-medborgare. För närvarande möjliggör lagen att en tredjelandsmedborgare meddelas ett inreseförbud för högst fem år eller tills vidare. 

I propositionen föreslås att det ska vara möjligt för en utlänning som befinner sig utanför Finland att utan att personen hörs i Finland återkalla uppehållstillståndet och meddela inreseförbud på grund av äventyrande av allmän ordning och allmän säkerhet eller nationell säkerhet.

Den föreslagna lagen avses träda i kraft så snart som möjligt.

Ytterligare information:
Jutta Gras, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 650, [email protected]
Emma Rimmanen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 325, [email protected]
Joni Länsivuori, polisinspektör, tfn 0295 488 582, [email protected]

En trygg och kristålig rättsstat Orpos regeringsprogram