Hoppa till innehåll

Finland fortsätter begränsningarna vid östgränsen för att hantera situationen – regeringen har beredskap för nya skärpningar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2023 14.55
Pressmeddelande

Finland fortsätter begränsningarna vid östgränsen. Gränsövergångsställena hålls stängda med undantag av gränsövergångsställena i Vaalimaa och Niirala som öppnas för trafik torsdagen 14 december. Regeringen kommer att stänga hela östgränsen på nytt om instrumentaliserad inresa vid östgränsen fortsätter.

Statsrådet fattade beslut i ärendet vid ett extra sammanträde den 12 december. Det nya beslutet gäller fram till den 14 januari 2024.

- Vi kan inte bevisa att det skett en förändring till det bättre om vi inte avvecklar en del av begränsningarna. Därför ska vi nu öppna två gränsövergångsställen planenligt och kontrollerat. Samtidigt är vi dock beredda att snabbt införa nya begränsningar. Finland värnar om sin nationella säkerhet, betonar statsminister Petteri Orpo.

Passage av östgränsen sker endast i Vaalimaa och Niirala

Vid landgränsen mellan Finland och Ryssland sker gränspassagen medan beslutet är i kraft vid gränsövergångsställena i Vaalimaa och Niirala. Även finska medborgare ska använda dessa gränsövergångsställen. Godstrafiken via Vainikkala fortsätter. 

Internationellt skydd kan sökas endast vid gränsövergångsställena i Vaalimaa och Niirala. 

- Trots detta vill vi påpeka att det under dessa omständigheter är klokast att inte ta sig till gränsen mellan Finland och Ryssland. Finland tänker se till att östgränsen inte blir en ny väg för instrumentaliserad inresa till Europa, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Enligt myndigheterna är det uppenbart att hotet ännu inte är över. På Rysslands sida finns det antagligen fortfarande ett stort antal migranter som eventuellt vill komma in till Finland. De ryska myndigheterna är också fortfarande kapabla att använda migranter som hybridvapen.

Regeringen och myndigheterna följer läget vid östgränsen noggrant. Finland tryggar sin egen gränssäkerhet, den allmänna ordningen och den nationella säkerheten.