Hoppa till innehåll

Gränskontroll återinförs vid Finlands inre gränser för en vecka i juli

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.7.2023 14.03
Pressmeddelande

Gränsbevakningsväsendet effektiviserar upprätthållandet av gränssäkerheten vid Finlands yttre och inre gränser mellan den 8 och 15 juli. Statsrådet fattade beslut om ärendet den 6 juli 2023.

Republikens president Sauli Niinistö står värd för ett besök av Förenta staternas president Joe Biden i Finland och för ett toppmöte mellan de nordiska ländernas och Förenta staternas ledare i Helsingfors den 13 juli 2023. Gränskontroll återinförs tillfälligt vid Finlands inre gränser på grund av besöket. Med inre gränser avses gränserna mellan Schengenländerna.

Gränskontrollen gäller inte alla resenärer, utan den riktas enligt myndighetens bedömningar.

De som passerar den inre gränsen ska förbereda sig på gränskontroller vid gränsövergångsställena. Beslutet innebär ingen ändring i skyldigheten att ha med sig resedokument. Den som rör sig inom Schengenområdet ska ha med sig pass eller identitetskort. 

Till Schengenområdet hör 27 stater i Europa mellan vilka det normalt inte finns några gränskontroller. De stater som tillämpar Schengenregelverket övervakar den gemensamma yttre gränsen, vilket bidrar till att trygga säkerheten inom området för fri rörlighet (Schengenområdet).

Gränskontrollen vid de inre gränserna har också tidigare varit tillfälligt återinförd i samband med besök eller evenemang på hög nivå.

Mer information:

Generalmajor Matti Sarasmaa, avdelningschef för gräns- och sjöavdelningen, Gränsbevakningsväsendet, tfn 0295 421 101, [email protected] (torsdagen den 6 juli 2023)

Mer information om gränspassage medan gränskontrollen vid de inre gränserna gäller: 

Gränsbevakningsväsendets kommunikation, medienummer 050 456 2862, viestinta(at)raja.fi (vardagar kl. 8–16)