Hoppa till innehåll

Ilkka Koskimäki utnämndes till polisöverdirektör

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.57
Pressmeddelande

Statsrådet utnämnde torsdagen den 4 juli juris licentiat, vicehäradshövding Ilkka Koskimäki till polisöverdirektör för fem år för tiden 1.9.2024–31.8.2029.

Ilkka Koskimäki har en lång erfarenhet av ledarskap i olika uppgifter inom polisförvaltningen. Sin nuvarande uppgift som polischef för polisinrättningen i Östra Nyland har han skött sedan 2020. Före det arbetade han som polischef för polisinrättningen i Tavastland 2017–2020 och som biträdande chef vid polisinrättningen i Helsingfors 2013–2017. Koskimäki har dessutom arbetat i andra lednings- och sakkunniguppgifter vid polisinrättningen i Helsingfors. Utöver befälsuppgifter har han tidigare arbetat i polisunderbefäls- och polismanskapsuppgifter och han har genomgått grundutbildningen för polis.   

– Jag tar emot uppgiften med tillförsikt inför framtiden, men medveten om de utmaningar som säkerhetsläget innebär. Omvärlden har förändrats avsevärt och fortsätter att förändras. Polisen arbetar outtröttligt för ett tryggt Finland, konstaterar Koskimäki.

Polisöverdirektören leder Polisstyrelsen och polisförvaltningen under den. Polisöverdirektören ansvarar för ledningen, utvecklingen och styrningen av Polisstyrelsen och den underlydande förvaltningen och för god förvaltning i enlighet med inrikesministeriets styrning. Dessutom ansvarar polisöverdirektören för en god personalpolitik och högklassig personalledning inom polisförvaltningen. Till polisöverdirektörens uppgifter hör brett internationellt och nationellt samarbete med berörda grupper. 

Polisstyrelsen är polisens högsta ledning. Polisstyrelsen har i enlighet med inrikesministeriets styrning till uppgift att planera, utveckla, leda och övervaka polisverksamheten och dess stödfunktioner samt att se till att den medborgarservice som hör samman med polisens uppgifter finns tillgänglig och är av samma kvalitet i hela landet. Polisstyrelsen beslutar om samarbetet mellan polisenheterna, ansvarar för resultatstyrningen av polisenheterna och ser till att resurser riktas till enheterna och sköter övriga uppgifter som enligt bestämmelser eller föreskrifter ankommer på den.

Ytterligare information:
Jukka Aalto, avdelningschef, tfn 0295 488 510, inrikesministeriet