Hoppa till innehåll

Inrikesministeriet har sänt en proposition om sänkning av mottagningspenningen på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2024 8.29
Pressmeddelande

En regeringsproposition med förslag om att tillfälligt ändra lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel har sänts på remiss från inrikesministeriet. Remissbehandlingen pågår till 13 mars 2024.

Den aktuella propositionen genomför regeringsprogrammets föresats att mottagningspenningen ska sänkas till det minimum som tillåts enligt grundlagen och mottagandedirektivet. Målet är att sänka nivån på det ekonomiska stödet när det gäller personer som inte vistas stadigvarande i landet men som har rätt till mottagningstjänster. Ett ytterligare mål är att uppnå de ekonomiska besparingar som skrivits in i regeringsprogrammet. Sparmålet när det gäller mottagningspenningen är 13 miljoner euro 2024 och 8 miljoner euro 2025.
 

I propositionen föreslås det att mottagningspenningen och brukspenningen för personer som söker internationellt skydd, får tillfälligt skydd eller är offer för människohandel utan hemkommun ska sänkas. Enligt mottagandedirektivet bör mottagningspenningen bindas till den nationella sociala tryggheten. Som jämförelseobjekt i den nationella sociala tryggheten föreslås i propositionen brådskande utkomststöd som beviljas för tryggande av nödvändig omsorg och försörjning till exempel personer som tillfälligt vistas i Finland. Stöd beviljas också personer som vistas i landet utan lagligt uppehållstillstånd.

Propositionen har beretts i form av en temporär lagändring. I mottagningspenningens grunddel görs en indexfrysning 2024–2027. Syftet med att ändringen är temporär är att säkerställa att beloppet av mottagningspenningens grunddel till följd av frysningen inte sjunker under beloppet av det brådskande utkomststödet. Mottagningspenningens belopp bedöms på nytt under projektet för översyn av mottagningslagen, som inleds våren 2024. 

Mottagningspenning beviljas temporärt för den tid som mottagningsprocessen pågår   

Mottagningspenning är en mottagningstjänst enligt lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och om identifiering av och hjälp till offer för människohandel. Mottagningspenning beviljas en person som registrerats som klient vid en förläggning i syfte att trygga den oundgängliga försörjning som personen behöver för ett människovärdigt liv samt för att främja personens möjligheter att klara sig på egen hand, om personen är i behov av stöd och inte kan få sin försörjning genom förvärvsarbete, andra inkomster eller tillgångar, genom omvårdnad från en sådan persons sida som är försörjningspliktig gentemot honom eller henne eller på något annat sätt. Mottagningspenningens belopp påverkas av personens och familjens inkomster och tillgångar.  Brukspenning beviljas barn som kommit till landet utan vårdnadshavare och för vilka en förläggning ordnar fullt uppehälle.

Mottagningspenningen består av en grunddel och en kompletterande del. Mottagningspenningens grunddel täcker utgifter för kläder, ringa avgifter för hälso- och sjukvård, utgifter för användning av lokaltrafik och telefon samt andra motsvarande utgifter som hänför sig till en persons och familjs dagliga uppehälle samt utgifter för kost i de fall där förläggningen inte ordnar måltider. Den kompletterande mottagningspenningen är en behovsprövad förmån som kan beviljas för utgifter som ansetts behövliga på grund av en persons eller familjs särskilda behov eller förhållanden.  Ekonomiskt stöd beviljas inte för inkvartering, utan inkvarteringen ordnas på en förläggning. 

Ytterligare information:

Tiina Järvinen, specialsakkunnig, [email protected] 
Sanna Töykkälä, specialsakkunnig, [email protected] 

Tillbaka till toppen