Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ilmastonmuutos ja arjen turvallisuus teemoina Eurooppa olemme me -keskustelutilaisuudessa Jyväskylässä 18.1.

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2022 14.30
Tiedote 2/2021

Suomi ja ilmastonmuutos sekä kestävän ja turvallisen arjen rakentaminen ovat aiheina Jyväskylän kaupungintalolla 18.1. klo 9.30–11.30 järjestettävässä, Eurooppa olemme me -tapahtumasarjaan liittyvässä keskustelutilaisuudessa. Tapahtuma järjestetään kokonaan etätilaisuutena huomioiden tämän hetkiset alueelliset rajoitukset.

Aiheesta keskustelee viisi panelistia, jotka edustavat päättäjiä, ilmastotutkimusta, strategista kehittämistä sekä nuoria. Tilaisuuden avaa sisäministeri Krista Mikkonen, joka on myös yksi panelisteista.

– Tieto ilmastonmuutoksen tulevaisuusriskeistä sekä konkreettiset kokemukset muun muassa luonnonkatastrofien voimistumisesta aiheuttavat ihmisille monenlaisia pelkoja ja tulevaisuuden uhkakuvia. Toivon erityisesti nuoria mukaan tähän keskusteluun: mitä voisimme tehdä vastataksemme näihin huoliin ja pelkoihin sekä lisätäksemme toiveikkuutta, kysyy Mikkonen.

Mikkosen lisäksi panelisteina nähdään ja kuullaan aluekehitysasiantuntija Suvi Bayr Keski-Suomen liitosta, professori Tiina Silvasti Jyväskylän yliopistosta, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aija Hokkanen sekä Keski-Suomen maakunnallisen nuorisovaltuuston edustaja Nella Ruonala. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii Radio Keskisuomalaisen juontaja Jari Lindström

Tilaisuus liittyy Euroopan tulevaisuuskonferenssiin ja ministereiden Eurooppa olemme me -kiertueeseen. Euroopan tulevaisuuskonferenssi koostuu ennen muuta kansalaiskeskustelusta. Tapahtumia järjestetään ympäri Eurooppaa, ja ideana on tarjota mahdollisuuksia eurooppalaisille keskustella päättäjien kanssa ja tuoda esiin näkemyksiään Euroopan tulevaisuudesta ja siitä, millaista Eurooppaa he haluavat olla mukana rakentamassa. 

Keskusteluaiheina muun muassa ilmastotoimien oikeudenmukaisuus ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Jyväskylän keskustelussa pureudutaan muun muassa siihen, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tai sen hillitsemiseksi tehtävät toimet vaikuttavat eri tavalla eri alueisiin ja väestöryhmiin. Ilmastonmuutos aiheuttaa osalle ihmisistä monenlaisia pelkoja sekä tulevaisuuden uhkakuvia ja saattaa myös aiheuttaa yhteiskunnallisia jännitteitä, jos ilmastotoimien oikeudenmukaisuudessa ei onnistuta. Tarkoitus on myös keskustella ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja siitä, millaisia päätöksiä tai toimia tarvitaan EU:lta ja alueellisesti esimerkiksi Keski-Suomelta.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä sisäministeriö, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen liitto. Tilaisuuteen voi ilmoittautua mukaan alla olevan verkkolinkin kautta. Linkin kautta voi myös etukäteen lähettää kysymyksiä panelisteille. Tilaisuuteen voi myös osallistua ilman ennakkoilmoittautumista seuraamalla striimiä.

Tilaisuudessa keskustellaan ilmastotoimien toteuttamisesta alueellisesta ja paikallisesta näkökulmasta käsin. Lisäksi tarkoitus on kuulla alueen asukkaiden viestejä Euroopan tulevaisuuskonferenssiin ja Euroopan laajuiseen keskusteluun. Keskusteluissa esiin nousseet asiat kirjataan tulevaisuusfoorumin verkkofoorumiin, ja suomalaisministerit vievät näitä viestejä tulevaisuuskonferenssin EU-tason täysistuntoihin.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Leena Seitovirta, sisäministeriö, p. 0295 488 244, [email protected]
viestintäasiantuntija Mikaela Carlsson, sisäministeriö, p. 050 456 3233, [email protected] 
EU-asiantuntija Iiris Asunmaa, Jyväskylän kaupunki, p. 050 472 4253, [email protected]
kehittämispäällikkö Hannu Koponen, Keski-Suomen liitto, p. 040 595 0009, [email protected]

 
Tillbaka till toppen