Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Klimatförändringarna och säkerheten i vardagen är teman för Europa är vi-diskussionsmötet i Jyväskylä den 18 januari

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.1.2022 14.30
Pressmeddelande 2/2021

Finland och klimatförändringarna samt uppbyggande av en hållbar och trygg vardag är teman för det diskussionsmöte som ordnas i Jyväskylä stadshus den 18 januari kl. 9.30–11.30 och som är ett led i evenemangsserien Europa är vi. Evenemanget ordnas som ett hybridmöte eller helt och hållet på distans med beaktande av de regionala begränsningarna vid tidpunkten i fråga.

Temat diskuteras av en panel med fem deltagare, bland annat beslutsfattare, forskare och ungdomsrepresentanter. Evenemanget öppnas av inrikesminister Krista Mikkonen.

– Kunskapen om de framtida risker som klimatförändringarna orsakar och konkreta erfarenheter av att naturkatastroferna förvärras orsakar mycket rädsla och olika hotbilder för framtiden. Jag önskar att i synnerhet ungdomarna deltar i diskussionen om vad vi kan göra för att bemöta denna oro och rädsla och för att öka optimismen, säger Mikkonen.

I panelen deltar utöver Mikkonen Suvi Bayr, regionutvecklingsexpert vid Mellersta Finlands förbund, Tiina Silvasti, professor vid Jyväskylä universitet, Aija Hokkanen, ordförande för styrelsen för studentkåren vid Jyväskylä universitet och Nella Ruonala, representant för ungdomsfullmäktige för landskapet Mellersta Finland. Moderator för paneldiskussionen är Jari Lindström, programledare för Radio Keskisuomalainen. 

Evenemanget är ett led i ministrarnas Europa är vi-turné som är en del av konferensen om Europas framtid. Konferensen om Europas framtid består framför allt av medborgardialoger. Evenemang ordnas runt om i Europa och idén är att erbjuda européerna möjligheter att diskutera med beslutsfattare och föra fram sina åsikter om Europas framtid och om det Europa de vill vara med om att bygga upp. 

Bland annat rättvisa klimatåtgärder och anpassningen till klimatförändringarna diskuteras

Ett tema i diskussionerna i Jyväskylä är att klimatförändringarna och de åtgärder som vidtas för att bromsa den har olika konsekvenser för olika regioner och befolkningsgrupper.

Klimatförändringarna orsakar många olika rädslor och hotbilder för framtiden hos en del människor och kan också orsaka samhälleliga spänningar om man inte lyckas säkerställa rättvisa klimatåtgärder. Avsikten är också att diskutera anpassningen till klimatförändringarna och hurdana beslut eller åtgärder som behövs av EU och regionalt till exempel av Mellersta Finland.

Evenemanget arrangeras i samarbete mellan inrikesministeriet, Jyväskylä stad och Mellersta Finlands förbund. Anmäl dig till evenemanget via webblänken nedan. Via länken kan du också på förhand skicka frågor till paneldeltagarna. 

Avsikten är att genomförandet av klimatåtgärder ska diskuteras ur regionalt och lokalt perspektiv. Avsikten är också att höra vad invånarna i regionen vill hälsa konferensen om Europas framtid och föra fram i den europeiska debatten. De frågor som tas upp antecknas på webbplattformen för konferensen om Europas framtid, och ministrarna för fram finländarnas hälsningar vid konferensens plenum.

Evenemanget ska streamas. En länk till webbsändningen delas ut bland annat i arrangörernas sociala medier före evenemanget.

Ytterligare information:

Leena Seitovirta, specialsakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 244, [email protected] (fr.o.m. 7.1)
Mikaela Carlsson, kommunikationsexpert, inrikesministeriet, tfn 050 456 3233, [email protected] (fr.o.m. 10.1)
Iiris Asunmaa, EU-sakkunnig, Jyväskylä stad, tfn 050 472 4253, [email protected]
Hannu Koponen, utvecklingschef, Mellersta Finlands förbund, tfn 040 595 0009, [email protected]

 
Tillbaka till toppen