Hoppa till innehåll

Rekrytering utan ett offentligt ansökningsförfarande blir möjlig till vissa tjänster vid skyddspolisen, Centralkriminalpolisen och den lokala polisen

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2022 15.11
Pressmeddelande 122/2022
Kuva: Laura Kotila

Vissa tjänster vid skyddspolisen kan i fortsättningen tillsättas utan ett offentligt ansökningsförfarande, om uppgifternas art nödvändigt kräver det. Samma förfarande ska också kunna tillämpas på vissa tjänster vid Centralkriminalpolisen och den lokala polisen. Statsrådet lämnade den 1 september en proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av polisförvaltningslagen.

Ett icke-offentligt förfarande vid rekrytering ska vara möjligt endast i fråga om sådana tjänster vid skyddspolisen där det finns ett särskilt behov av att skydda uppgifterna och tjänsteinnehavarens identitet redan från första början. Även en sådan tjänst eller ett sådant tjänsteförhållande vid Centralkriminalpolisen eller den lokala polisen som omfattar uppgifter inom användning av informationskällor, bevisprovokation genom köp, täckoperationer eller vittnesskydd får tillsättas utan ett offentligt ansökningsförfarande, om uppgifternas art nödvändigt kräver det.

Vissa av skyddspolisens uppgifter kan tryggas genom rekrytering utan ett offentligt ansökningsförfarande

I och med lagstiftningen om civil underrättelseinhämtning, som trädde i kraft den 1 juni 2019, har skyddspolisen allt tydligare blivit en underrättelse- och säkerhetstjänst. Därför behöver bestämmelserna om rekrytering av skyddspolisens personal ses över. Rekryteringen av tjänstemän med vissa uppgifter och utförandet av tjänsteuppgifterna försvåras avsevärt eller förhindras helt och hållet om uppgifterna om personen är offentliga.

Till följd av att uppgifterna och omvärlden förändras ska funktionsförmågan hos skyddspolisens personal tryggas på olika sätt för att personalen ska kunna sköta sina uppgifter. Ett sätt är att möjliggöra rekrytering utan ett offentligt ansökningsförfarande. Genom ändringarna säkerställs det att underrättelselagstiftningen tillämpas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.

Också förändringarna i polisens omvärld innebär behov av skydd

Polisen upprätthåller säkerheten i samarbete med andra myndigheter. Bland annat förändringarna i Centralkriminalpolisens och den lokala polisens omvärld och den alltmer internationella och yrkesmässiga brottsligheten har medfört ett överhängande behov av att skydda den personal som rekryteras för bestämda uppgifter samt polisens metoder och information.

Offentligt ansökningsförfarande ska vara huvudregeln vid tillsättandet av tjänster

Att rekrytera personal utan något offentligt ansökningsförfarande är redan nu möjligt i fråga om vissa uppgifter inom statsförvaltningen. Huvudregeln vid tillsättandet av tjänster är dock ett offentligt ansökningsförfarande.

Den föreslagna lagen avses träda i kraft under början av 2023.

Ytterligare information:
Johanna Hakala, regeringsråd, tfn 0295 488 452, [email protected]

Tillbaka till toppen