Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning uppmuntrar till utvidgning av assisterad frivillig återresa

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.3.2023 9.23
Pressmeddelande

En utredning om utvidgning av målgruppen för assisterad frivillig återresa genomfördes av Owal Group Oy på uppdrag av inrikesministeriets migrationsavdelning. I programmet mot olaglig inresa och vistelse i landet, som uppdaterats för 2021–2024, konstateras att det är motiverat att utvidga målgruppen för frivillig återresa för att förebygga att det uppstår ett parallellsamhälle.

Utredningen genomfördes genom att intervjua experter på migration och frivillig återresa från myndighetsorganisationer och andra organisationer. De intervjuade förhöll sig positiva eller neutrala till en utvidgning av frivillig återresa. Vid intervjuerna identifierades olika orsaker till varför och situationer i vilka man kan dra nytta av möjligheten till återresa. De intervjuade uppskattade att hundratals personer som för närvarande befinner sig i Finland kan gynnas av utvidgningen av målgruppen. Hur många som verkligen är intresserade av detta beror dock på individuella situationer. 

Utvidgningen av målgruppen för frivillig återresa gäller i första hand tredjelandsmedborgare. En del av de intervjuade experterna ser gärna att tjänsten ska utvidgas till att även gälla medborgare i länder i EU och Schengenområdet. 

Om målgruppen utvidgas, bör rådgivningen, ansökan och beslutsfattandet koncentreras. Målgruppen kommer efter utvidgningen att i praktiken synas mer än för närvarande i alla kommuner, välfärdsområden och många andra aktörers verksamhet. Då ska verksamheten kunna genomföras på ett enhetligt, snabbt och högklassigt sätt. En möjlighet är att koncentrera verksamheten till Migrationsverket. Om målgruppen för frivillig återresa utvidgas, bör dessutom FN:s migrationsorganisation IOM:s roll och uppgift ses över. I förändringen ska man också beakta de tjänster för återintegrationsstöd som Frontex erbjuder och hur de används nationellt.

Också den utvidgade målgruppen för frivillig återresa ska i fortsättningen kunna utnyttja återintegrationsstödet. Grunderna för stödet måste dock granskas. Stödet ska möjliggöra ett hållbart återvändande som påverkas av stödets form och belopp. För att systemet ska vara smidigt kan det inte vara för komplicerat, men samtidigt bör systemet kunna svara mot olika individuella behov.

Inrikesministeriet utreder vilka lagstiftningsbehov som hänför sig till utvidgandet av målgruppen för assisterad frivillig återresa. I den fortsatta diskussionen bör särskild uppmärksamhet fästas vid kommunikationen med de nya målgrupperna. Information om tjänsten för assisterad frivillig återresa ska finnas tillgänglig i olika tjänster som tillhandahålls av myndigheter och organisationer och i olika skeden av vistelsen i landet. Det är viktigt att identifiera de målgrupper som för närvarande inte möts i myndighets- eller organisationstjänster och att försöka skapa kanaler för kommunikation också för dessa människor.

Ytterligare information
specialsakkunnig Niina Lääperi, tfn +358 50 520 2814, [email protected]

 
Tillbaka till toppen