Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media
Meny

EU:s inrikesministrar kommer att diskutera läget på Medelhavet vid en informell middag

EU2019FIInrikesministeriet 15.7.2019 16.04
Pressmeddelande 56/2019

Finland har som ordförande i Europeiska unionens råd bjudit in EU:s alla inrikesministrar, inrikesministrarna i Schengenassocierade länder och kommissionsledamot Dimitris Avramopoulos att diskutera läget på Medelhavet vid en informell middag den 17 juli före det informella mötet mellan justitie- och inrikesministrarna.

"Det har blivit uppenbart att läget på Medelhavet kräver vår omedelbara uppmärksamhet. Ordförandeskapet har diskuterat denna fråga med vissa medlemsstater för vilka den är av intresse. I stället för lösningar från fall till fall för att underlätta pressen på medlemsstaterna i främsta linjen behöver vi efter sök- och räddningsuppdrag solida arrangemang som säkerställer snabba insatser efter ilandstigningen och undvikande av ytterligare umbäranden för migranterna. Detta tillvägagångssätt måste bygga på delat ansvar och involvera ett tillräckligt stort antal medlemsstater", sade Finlands inrikesminister Maria Ohisalo.

Syftet med den informella middagen är att ta de första stegen till att förbinda sig vid en gemensam riktlinje för åtgärder och att fastställa de fortsatta åtgärderna.

Fortsatta diskussioner om frågan kommer att föras vid det informella inrikesministermötet torsdagen den 18 juli.

Mer information

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, inrikesministeriet, tfn +358 40 720 22 16

Tillbaka till toppen