Hoppa till innehåll

Arbets- och näringsministeriet inleder en strategi och ett åtgärdsprogram för bekämpning av grå ekonomi

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.5.2024 11.54
Pressmeddelande
Kuvassa näkyvät rakennustyöntekijän askelet tämän harppoessa huomiohaalareissa työmaalla.

Arbets- och näringsministeriet har tillsatt en förvaltningsövergripande beredningsgrupp med uppgift att uppdatera strategin och åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. Uppdateringen görs under ledning av arbetsminister Arto Satonen och samordnas av arbets- och näringsministeriet under 2024.

Bakom detta ligger statsminister Petteri Orpos regerings beslut av den 21 mars 2024 att effektivisera bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet. 

Det är redan det nionde åtgärdsprogrammet i ordningen, så beredningsgruppen kommer att utnyttja tidigare arbete och en beredningsmodell för åtgärdsprogrammet. Beredningsgruppen ska i sitt arbete beakta redan pågående strategier och åtgärdsprogram som har samband med bekämpningen av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.

Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet är till skada för företag, arbetstagare och den offentliga ekonomin. Bekämpningsarbetet kräver omfattande samarbete mellan olika myndigheter. I beredningsgruppen finns täckande representanter för olika ministerier och myndigheter.

Ordförande för arbetsgruppen är avdelningschef Jan Hjelt från arbets- och näringsministeriet.

Mer information:

Jan Hjelt, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8940
Päivi Kantanen, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8938