Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Arbets- och näringsministeriet kartlade metoder för att skapa enkel tillgång till rättsskydd i syfte att utreda anställningsförhållandets status

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 31.3.2023 12.12 | Publicerad på svenska 3.4.2023 kl. 10.01
Pressmeddelande

I arbetslivet förekommer svåra tolkningssituationer om huruvida arbetet utförs i ett anställningsförhållande eller som företagare. Rättsförhållandets karaktär kan vara oklar både för parterna själva och för de myndigheter som ska göra en bedömning av arbetsförhållandets karaktär. I arbetslivet förekommer också felaktig klassificering för att försöka kringgå lagen.

I slutet av 2022 gav arbetsminister Tuula Haatainen i uppdrag att utreda sådana metoder med vilka man med låg tröskel kan utreda om arbetet utförs i ett anställningsförhållande eller som företagare.

En promemoria, som utarbetats som tjänsteuppdrag, överlämnades till ministern den 31 mars 2023.

”Jag anser att det är viktigt att vi hittar smidiga sätt att säkerställa att anställningsförhållandets karaktär är klar för alla parter. Därmed kan vi minska osäkerheten i arbetslivet och säkra att arbetstagarnas och arbetsgivarnas rättigheter och skyldigheter bestäms korrekt”, säger arbetsminister Tuula Haatainen.

Enligt promemorian bör frågan om rättsförhållandets karaktär kunna lösas i ett så tidigt skede som möjligt för att kunna förbättra parternas rättssäkerhet, förhindra missbruk och därmed sammanhängande skadliga följder. Eftersom tröskeln för den som utför arbete att söka avgörande om rättsförhållandets karaktär kan vara till och med mycket hög, diskuteras i promemorian också vilka andra aktörer som bör ha rätt att föra ärendet till ett rättsskyddsorgan med låg tröskel för avgörande. Ett ytterligare mål bör vara att inrättandet och användningen av mekanismen ska vara ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt att lösa problem som hänför sig till felaktig klassificering av rättsförhållandet.

I promemorian presenteras fyra olika möjligheter att utveckla den enkla tillgången till rättsskydd.

  1. Arbetsrådet kan på ansökan ge ett utlåtande om rättsförhållandets karaktär och sända utlåtandet till arbetarskyddsmyndigheten för kännedom. Arbetarskyddsmyndigheten kan i enlighet med befintliga befogenheter utnyttja utlåtandet till exempel vid riktandet av tillsynen.
  2. Ett separat förfarande i anslutning till arbetarskyddsmyndigheten, i vilket man kan uttala sig om rättsförhållandets art. Ställningstagandet skulle vara bindande för arbetarskyddsmyndigheten i den kommande tillsynsverksamheten, men det skulle de facto kunna ha mer omfattande konsekvenser.
  3. Arbetarskyddsmyndigheten ska ges rätt att ge en skriftlig uppmaning i en situation där anställningsförhållandet lagstridigt har getts felaktig form av rättsförhållande. Uppmaningens rättsverkningar ska motsvara den gällande lagen, dvs. i sista hand skulle en begäran kunna åtföljas av ett vite i händelse av försummelse.
  4. En särskild myndighet (fullmäktig/ombudsman för anställningsärenden eller någon annan motsvarande myndighet) inrättas. Enligt promemorian är det dock inte ändamålsenligt att skapa en ny myndighet för att lösa en fråga som enbart gäller förekomsten av ett anställningsförhållande, och därför anses detta alternativ vara ändamålsenligt endast om det också finns behov av att samla andra arbetslivsfrågor till samma myndighet för avgörande.

Utöver de ovannämnda alternativen föreslås det i promemorian också att möjligheterna att utnyttja digitaliseringen utreds. I ett första skede kan det vara fråga om en digital tjänst där kunden kan bedöma rättsförhållandets karaktär med hjälp av relevanta frågor i ärendet. Det svar som tjänsten ger kan stödja kunden och ge honom eller henne information om rättsförhållandets eventuella karaktär och omständigheter som inverkar på det.

Promemorian skapar en kunskapsbas för den fortsatta granskningen och utredningen av frågan. Promemorian behandlades också i en lagstiftningsarbetsgrupp på trepartsbasis som lyder under arbets- och näringsministeriet. Arbetsmarknadens centralorganisationer och Företagarna i Finland rf gav utlåtanden om promemorian. Utlåtandena har fogats till promemorian.

Ytterligare information:
Nico Steiner, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 9001
Piritta Jokelainen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7353

 
Tillbaka till toppen