Hoppa till innehåll

Branschrapport: Turistbranschens tillväxt utmanas fortfarande av omvärlden

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 17.4.2024 9.48 | Publicerad på svenska 3.5.2024 kl. 12.39
Pressmeddelande

Den sammanlagda omsättningen för företagen inom turistbranschen år 2022 nådde nästan samma nivå som före coronapandemin. Om man i omsättningen låter bli att beakta den inverkan som prisstegringen haft, är ökningen mindre. År 2023 översteg antalet övernattningar av turister nivån före pandemin även om att antalet övernattningar av utländska turister fortfarande var cirka 20 procent lägre än 2019. Mätt i antalet övernattningar har Lappland återhämtat sig snabbast och Södra Karelen långsammast av landskapen på grund av de ryska turisternas frånvaro.

Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets branschrapport om turism, som publicerades den 17 april 2024 vid Visit Finlands What´s up with measuring success-seminarium. 

I företagen inom branschen (inkvarterings-, förplägnads- samt programtjänster och researrangörsverksamhet) uppgick omsättningen till 10,4 miljarder euro 2022. Jämfört med året innan var ökningen 3,1 miljarder euro. År 2021 inverkade begränsningarna i anslutning till pandemin ännu starkt på företagens affärsverksamhet. Om man i omsättningen låter bli att beakta den inverkan som prisstegringen haft, är ökningen mindre. Inom inkvarterings- och förplägnadsverksamheten ökade omsättningen med cirka 32 procent och volymen med nästan 24 procent från 2021 till 2022. År 2022 var sammanlagt cirka 29 100 företag verksamma inom turistbranschen. Dessa sysselsatte 66 400 personer (årsverken), vilket är betydligt mer (+22 %) än året innan.  

Den inhemska turismen har återhämtat sig snabbast

Den inhemska turismen har återhämtat sig snabbast och är fortfarande populär när man granskar antalet övernattningar. År 2023 övernattade turisterna 26,3 miljoner gånger i inkvarteringsrörelser och hyresstugor, vilket motsvarar nivån före pandemin. Fritidsresor, som inkluderar finländarnas övernattningar, har dock minskat sedan pandemibegränsningarna upphörde.

Antalet övernattningar av utländska turister har ökat långsammare än väntat. Tillväxten har dock påskyndats av Lapplands popularitet som resmål under vintern. Lappland var det enda landskap där antalet övernattningar av utländska turister 2023 överskred nivån före epidemin. Svagast har antalet övernattningar av turister utvecklats i landskapet Södra Karelen, där de ryska turisternas övernattningar tidigare utgjorde största delen av de utländska turisternas övernattningar. Dessutom besöktes området tidigare av många dagbesökare från Ryssland. 

Kostnadskriser har drabbat turistbranschen

Lönsamheten för företag inom inkvarteringstjänster och programtjänster och researrangörer förbättrades 2022 jämfört med föregående år, men försämrades för företag inom förplägnadsverksamheten. År 2023 ökade antalet konkurser inom turistbranschen betydligt.

På 2020-talet har turistbranschen drabbats av coronapandemin samt den kostnadskris som uppstått i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Den höga inflationen har försvagat konsumenternas köpkraft, vilket har synts i form av sänkt efterfrågan på turism. Den höjda räntenivån å sin sida har minskat företagens investeringsvilja. I länderna i västra och södra Europa har turismen återhämtat sig bäst från coronapandemin. Långsammast har turismen återhämtat sig i Rysslands grannländer, bland dem Finland. 

Utvecklingen inom turistbranschen under de närmaste åren påverkas av det nuvarande geopolitiska läget och klimatförändringen. Ansvarsfullhet, hållbarhet och säkerhet styr i allt högre grad konsumenternas val. Finland har möjlighet att vara en föregångare inom hållbar turism. Enligt studier av olika länders image ses Finland som ett jämställt och ansvarsfullt land ute i världen, och Finlands placering för sjunde gången i rad som världens bästa land 2024 stöder den positiva Finlandsbilden. 

Arbets- och näringsministeriets branschtjänst

Branschtjänsten har varit ett expertnätverk som leds av arbets- och näringsministeriet. Nätverket har sammanställt, analyserat och förmedlat information om verksamhetsmiljön i affärslivet som en grund för företagens och olika aktörers beslutsfattande. Branschtjänsten har främjat och stött förnyelse, ökat mervärde och internationalisering i företagen. Branschtjänstens verksamhet upphör i sin nuvarande form i april 2024. Beslutet beror på minskade resurser.

Mer information:
Outi Kaihola, branschchef, NTM-centralen i Södra Savolax, tfn 029 502 4047 (E-post [email protected])
Katri Lehtonen, utvecklingschef, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4926 (E-post [email protected])
Sanna Kyyrä, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7012 (E-post [email protected])